Er det slik at «En gang en mammakropp – alltid en mammakropp»? Eller går det an å gjøre noe med det? Er det håp for din kropp? Kan den magen din hjelpe deg mer, støtte deg mer, bli mindre? Kan du få kontroll på bekkenbunnen din, få den tett og sterk så den ikke bare henger der og presser, men gir deg støtte? Kan smertene dine på utsiden av hofta, innsiden av lårene, bak i ryggen, mellom skulderbladene og oppi nakken bli borte? Selv nå, da det er noen år siden du fødte? JA!

Hent opp håpet

Det er så utrolig mange som tenker at den mammakroppen, den er og blir en mammakropp. Sånn er det bare, fordi jeg har fått et par barn, fire barn, seks, syv, åtte, ni, ja, mange barn. Veldig mange tenker: Årene går, håpet er borte. Men for å være helt ærlig: Håpet ditt bør du bare hente opp igjen. For fakta er jo at vi veldig sjeldent har så mye tid de første årene til å tenke på mammakroppen. Vi prøver, litt sporadisk, litt her og litt der – men du er kanskje sånn som meg, som bare: Ja, greit, jeg skulle ha trent, men jeg har ikke fått trent, det ble ikke i år, det ble ikke denne måneden – og så gikk bare tiden, så gikk årene, så ble ungene større, og så bare: Aaaah! Hva skjedde med meg? Min kropp? Og det at min kropp skulle fungere?

Sett på bremsene

Nå som barna blir litt større er det lettere å be om tid til å begynne å trene, og da er det enklere å komme i gang. Men skal du komme i gang, og skal du få tilbake kroppen din, så er du nødt til å bremse opp allikevel. For altfor mange begynner for hardt. De tenker: Hvis jeg skal ut og løpe, skal jeg i hvert fall løpe 40 minutter. Har jeg meldt meg inn på Sats Elixia, så skal jeg i hvert fall trene en time, eller kanskje to når jeg først har kommet meg av gårde – eller kanskje jeg skal trene fire ganger denne uken, for da kommer jeg i gang, da får jeg trent skikkelig.
Nei! Det er ikke sånn det funker. For begynner du for hardt, så kommer smertene. Og kroppen din prøver å si ifra hva den orker. Smertene på innsiden av lårene, ut i hoftene, bak i ryggen og den stive nakken, som kanskje kommer når du trener styrke, når du går en time, når du står lenge – det er kroppens tegn på at det ble litt mye, eller at du bruker kroppen din feil. Og da må du gjøre noen justeringer for at kroppen din skal fungere. For har du ikke de innerste musklene på, bekkenbunnen din, og den riktige holdningen når du skal gå, så kollapser alt sammen.

Start rolig – fokuser innover

Det å starte rolig, og innerst, er alfa og omega for at du skal få tilbake holdningen, for at bekkenet ditt skal bli sterkt, for at magen din skal bli flatere, for at du skal få mindre vondt – du må begynne innerst. Og det er der veldig mange jukser, hopper over, eller trener seg grønn fordi det ikke funker. Fordi de setter i gang litt for fort. Begynn rolig, og begynn med det viktigste. Begynn med stabiliteten.
I stedet for å løpe en tur på 40 minutter, kanskje du skal begynne å gå en tur? Hvis du ikke har fått trent på mange år, så er kanskje det å komme seg over dørstokken og gå i 10-15 minutter det som er bra og nok for deg. Akkurat det du trenger. Begynn med å gå 10 minutter, begynn med å trene bekkenbunnen din, begynn med å tenke på holdningen din, og slutt å kompensere med feil muskler. Jeg mener innsiden av lårene, ryggen, nakken – få heller fokuset innover.

Det er aldri for sent å trene rett

Jeg har møtt flere kvinner som fødte for 20 år siden, for 30 år siden, og det alle sammen sier, er at de skulle ønske noen hadde fortalt dem dette tidligere, for da hadde de hatt mindre vondt, da hadde de skjønt hvorfor kroppen ikke fungerer, da hadde de kunnet trene riktig fra starten av. Men det har ikke vært for sent for dem likevel. For de har fått resultatene, de har fått den bekkenbunnen som støtter opp, som holder dem tett, de har fått bort de smertene som kom når man skulle ta på seg skoene, når man skulle bøye seg fram, den trøtte korsryggen, og så videre.
Det er, helt seriøst, aldri for sent å trene rett. Det handler stort sett bare om å gjøre det lite, riktig og fokusert. For da kommer du dit du skal. Gjør du det, så får du de resultatene og den effekten du ønsker av den treningen du legger inn. Og da trenger du ikke å legge inn MANGE timer for at det skal komme. Begynn rolig, begynn fokusert, begynn med å gå en tur – og begynn med bekkenbunnøvelsene som du kan få av meg – så har du startet.
Som sagt, det er aldri for sent å trene rett – enten om du har et barnehagebarn, skolebarn, ungdom, voksne barn, barnebarn: Tren kroppen din riktig! Det å trene bekken og stabilitet er alfa og omega for at kroppen din skal funke, herfra og livet ut. Så begynn i dag, og begynn rolig – og spør meg i kommentarfeltet om det er noe du lurer på.

 

Klem Marianne