Har du lagt merke til at du i perioder lekker mer? At du i perioder kjenner mer nedpress og har mer vondt i og rundt bekkenet? I hoftene, i ryggen, på innsiden av lårene? Har du lagt merke til at innimellom kjenner du at treningen bare ikke funker? «Nå skal jeg i hvert fall ikke på trampolina …» Og kanskje du til og med har fått en trøkk i trynet på at: «Bekkenbunnen min er så svak! Jeg var jo så sterk? Skjønner ikke hva som har skjedd?» 

Det handler om menstruasjon  

Vet du hva? Du har hormoner. Og en av de tingene jeg ser og hører ekstremt ofte, er akkurat det der: «Bekkenbunnen min er så svak! Jeg får det ikke til!»  

Hormonene dine spiller med deg. Og når du spiller på lag med dem, så får dere harmoni og symfoni. For du har en hormonsyklus – og takk og lov for det, for det at hormonene dine beveger seg, er et tegn på at kroppen din fungerer. Uten dem hadde det vært flatt. Og ja, dette gjelder uansett om du går på prevensjon eller hormonpreparater eller ikke.  

Det jeg veldig, veldig ofte hører, er at mammaer kjenner at de er svakere, kjenner mer på nedpress, mer på smerter rett før menstruasjon og i starten av menstruasjonen. Og det er rett og slett hormonene dine som er årsaken til dette.  

Embrace it, enjoy it! Hadde du ikke hatt hormonene dine, så hadde du ikke kunnet føde barn, du hadde ikke kunnet  barn, du hadde ikke hatt den kvinnekroppen som du har. Når vi spiller på lag med den, blir ting veldig mye bedre.  

Spill på lag med kroppen din 

For du har ikke blitt svakere i bekkenbunnen de dagene enn det du var uken før. Det er bare det at ved starten av menstruasjonen er du kanskje så så sterk, og før er du kanskje enda sterkere. Og når vi vet dette, kan vi spille på lag med kroppen.  

Når du jobber med bekkenbunnen din, vil du kanskje kjenne: «Ah, jeg nailer det, det er dritbra!» Og så kommer den uka, og så funker det ikke … Fortsett å trene! For i takt med at du jobber med bekkenbunnmuskulaturen og spiller på lag med kroppen din, så vil styrken øke. Du vil kanskje fortsatt kjenne på den forskjellen, men du har kommet opp, forbi der du var i perioden før menstruasjonen, når du gjør treningen.  

Det som er så bra, er at når du vet dette, så kan du beholde roen. Du trenger ikke miste motivasjonen for at bekkenbunntreningen du har gjort, de knipeøvelsene du har gjort eller den treningen du har lagt inn, ikke har hatt effekt.  

Gi kjærlighet til kroppen din 

Men det er også greit å ha med seg i bakhodet at når jeg er så så sterk rett før og i starten av menstruasjonen, og jeg er så så sterk ellers, så er det kanskje ikke i den svakere perioden jeg skal prøve den første løpeturen. Det er kanskje ikke i den perioden jeg skal hoppe høyest på trampolina. Kanskje jeg skal starte når jeg er i den sterkere perioden.  

For ja, alle har hormonene; alle har svingningene. Det er helt normalt at du føler at du har mer energi, at du føler deg sterkere og mer glødende i én periode av syklusen enn i den andre. Så la oss kjenne på det som skinner, og også gi ro, balanse og harmoni og kjærlighet i den perioden vi faktisk er litt svakere.  

Vær nysgjerrig på kroppen din 

Spill på lag! Bli litt nysgjerrig på hva som egentlig skjer med kroppen din. Og finn roen i det. Kjenner du at du har litt mer vondt, at du føler deg litt mer ustabil, har mer vondter, mer nedpress, mer lekkasjer, vondt i symfysen og i hoftene, så ser du at: «Hm, det kommer akkurat den samme dagen …»  

Finn roen, finn tryggheten i det, og ta vare på kroppen din i de periodene. Gå en lettere tur; ikke legg ut på løpeturen. Kjør litt lettere knipeøvelser, jobb mer med pusten. Det er kanskje akkurat da du trenger litt mer ro, kanskje et varmt bad eller en varm dusj.  

Kroppen din er fantastisk!  

Vi har en syklys – og takk og lov for det! Jeg er så takknemlig for at jeg har fått bli mamma. Elsker det! Kroppen din har endret seg, men du skal fortsatt fungere. Og jeg vet at du fungerer enda bedre når du spiller på lag med det du har. Så ja, syklusen er der, den skal være der – enjoy, embrace it, and go have fun!