Du er en mamma med et enormt stort hjerte! Jeg vet at du gir masse til andre, du gjør mange tjenester for andre, du stiller opp for andre, du kjøper de tingene barna trenger og setter av tid til dem, skryter av dem – men hva gjør du for og til deg selv?

Fem språk for å vise kjærlighet til andre – men også seg selv

Det er noe som heter De fem kjærlighetsspråkene. De fem språkene er måter å vise sin kjærlighet på, utøve sin kjærlighet og gi andre personer det de trenger. Men det er også en annen ting: Du er sammen med deg selv hver eneste dag. Du kommer til å være sammen med deg selv hver eneste dag resten av ditt liv. Og det å bruke det store hjertet ditt, dine gode ord, din motivasjon, din inspirasjon og din kjærlighet mot deg selv, er også like viktig.

For når vi har det godt med oss selv, når vi kjenner oss trygge i oss selv, når vi kjenner at vi er ivaretatt, så vil vi også ha mye mer å gi. Når vi er på et fly, så hører vi ofte: Ta på din egen oksygenmaske før du tar den på noen andre. Og det handler også kjærlighetsspråkene om. 

Gi deg selv den beste julegaven!

Dessverre så vet jeg at det er mange som ikke vet om kjærlighetsspråkene. Vi går litt i blinde og på måfå, og blir litt skuffet over det vi gjør eller hvordan det ble, og så fikk vi ikke alt helt til. Derfor vil jeg gå gjennom de fem kjærlighetsspråkene og hvordan du kan gi deg selv tid, kjærlighet, omsorg, rom og alt det du trenger, på en enkel og overkommelig måte. Finnes det noen bedre julegave til deg selv? Nei, neppe.

Det å være i kommunikasjon med seg selv, det å gi seg selv kjærlighet på den måten du ønsker og trenger, er kjempeviktig. Du vil merke at noen av kjærlighetsspråkene er viktigere for deg enn andre. Vi har alle litt av de kjærlighetsspråkene, men vi har gjerne ett som er mer dominant.

Hva gir du til andre?

Hvis jeg kan gi deg et tips på veien, før jeg deler kjærlighetsspråkene: Begynn å legge merke til hva du ville ha gitt til andre. For veldig ofte er slik at det vi vil gi til andre, faktisk er det vi ønsker selv. Når jeg går gjennom kjærlighetsspråkene, kan du prøve å benytte dem mot deg selv, så du kan utøve og utløse din kjærlighet, alt det du gjør for alle andre, også til deg selv – så du kan gi enda mer videre.

1. Fysisk berøring – Kom i kontakt med deg selv!

Fysisk berøring kan for eksempel være massasje, stelle neglene, bevege seg – fysisk berøring er jo nærhet, og veldig mange av oss trenger en kos, vi trenger omsorg og kjærlighet. Så dersom du går og klapper på folk, stryker på dem og liker å gi dem klemmer, så er veldig ofte fysisk berøring ditt kjærlighetsspråk.

Og det språket kan du også bruke på deg selv, ved å ta vare på deg selv, smøre deg med en god krem, komme deg ut og gå en tur, kanskje bestille en massasje, så du kjenner at du blir tatt vare på. Bare det å sitte og stryke litt på sin egen arm og kjenne at du er der for deg selv, er en fin og behagelig måte å gi deg selv kjærlighet. For vi kan ikke alltid belage oss på at andre skal gi det til oss; derfor må vi gi det til oss selv, også.

Fysisk berøring er også en veldig fin måte å komme i kontakt med muskulaturen sin på – spesielt for dere som kjenner at magen kanskje er litt ubehagelig, at det er vanskelig å puste med magen, at det er vanskelig å bruke magen riktig. Kanskje du til og med har en diastase? Da er fysisk berøring og det å stimulere hjernen, fortelle hjernen at dette er fint og dette er mitt, en utrolig fin måte å «connecte» dette kjærlighetsspråket på.

2. Tjenester – Skap tid og rom til deg selv!

Det å be om tjenester hos seg selv kan kanskje kjennes litt rart … Men en av de tingene jeg tipser Sterk Mamma-deltakerne om når det gjelder tjenester, er rett og slett å sette av tid til seg selv. Sette av tid, ha en plan for uken, planlegge når du skal lære deg nye ting. For nei, bekkenbunnen din blir ikke sterkere om du tenker i morgen, i morgen, i morgen … Hvis du tar én liten ting i dag så vil bekkenbunnen din være i kontakt; du vil komme i «momento».

Og det kan være en fantastisk fin tjeneste å gi seg selv: det å sette av tid, rydde kalenderen, rydde litt rundt seg så du får mer tid til deg. Det er en tjeneste som er bra! Så det å delegere arbeidsoppgaver er en kjempetjeneste du kan gjøre. Det å rydde og det å ha gode morgenrutiner så du starter dagen bra og ikke «med feil bein», er veldig gode tjenester du kan gi deg selv. Og er du en som veldig ofte gjør noe for andre, stiller opp med å bake den kaka, kjøre den ungen etc., så er du nok en tjenesteperson i kjærlighetsspråket.  

3. Gaver – Gi deg selv påfyll!

Det kan ofte føles litt rart å gi seg selv en gave. Men dersom du elsker å gi andre gaver eller komme med en blomst, så er gaver ditt kjærlighetsspråk. Det å gi seg selv en gave kan gjøres i mange ulike former: Du kan for eksempel kjøpe deg treningsutstyr, melde deg på et kurs du kjenner at du trenger eller har nytte av, gi deg et hobbykurs, kjøpe deg blomster eller planlegge en ferie. Men det trenger virkelig ikke å være dyrt: Du kan gå ut i hagen og plukke deg en blomst, du kan ta inn noen fine blader, du kan lage deg en islykt.

Det å bare se: Hva slags gave er det jeg trenger nå? Det å melde seg på et kurs, som for eksempel Sterk Mamma, vil være med på at du setter av den tiden. Du investerer noe i deg selv og gir deg noe, og det er også en måte å fylle på din kjærlighet, fylle på din positive konto inne i deg.

4. Kvalitetstid – Grip tiden din!

Det å sette av tid til deg og gjøre dine ting er noe jeg vet at mange mammaer synes er litt utfordrende. Det er mye, mye lettere å få ungene på trening, passe på at de får gjort alle de tingene de skal gjøre – men når det kommer til oss selv, så har vi en tendens til å glemme å sette av tid. Husk at tid er et veldig vidt begrep – og ved at du endrer litt på rammene, på kravene du setter på hva tid er, så vil du se at det er mange flere muligheter til å finne tid.

Det å ta seg tid til seg selv kan være det å sette seg ned og drikke en kopp kaffe – i to minutter … Det kan være å ta seg tid til å trene på utpust, som også vil gjøre at du får kontakt med magen, når du er på toalettet. Det kan være å gå og trene, se en god serie, eller bare gjøre ingenting! Bare tillate seg å tenke …

Det å sette av tid til deg, med deg, er noe som i hvert fall jeg anbefaler alle å gjøre. Jeg vil at barna mine skal gjøre det, for jeg vil at de skal tillate seg å være i kontakt med seg selv. Og det å være i kontakt med seg selv, det å lade batteriene, det trenger du også som mamma. Så husk at det å ha tid til deg, trenger ikke å være en uke, en dag, en time; det kan være noen minutter, den lille stunden som du bare begynner å nyte og huske: «Mmmm, dette er min tid!» Sette på en kul sang når du kjører hjem fra å ha kjørt ungene på trening, for eksempel. Grip din tid!

5. Anerkjennende ord – skryt av deg selv!

Anerkjennende ord er noe jeg vet vi er veldig flinke til å gi andre, men som det er litt mer jantelov på når vi skal gi det til oss selv. Det å skryte av seg selv! I Sterk Mamma har vi feire-fredag hver eneste fredag. Og jeg pusher deltakerne til å dele hva de er stolte over. Det å dele resultater, hva man er stolt over, hva man har fått til, det er viktig!

Det er en motivasjon, det er en drivkraft i det. For hvem er det som liker pekefingeren? Ingen! Hvem er det som liker å høre anerkjennende ord, som Åh, den kjolen der var fin, og Så bra skrevet – høre at du gjør ting bra? Det å huske at det gjelder deg, også – at du også fortjener anerkjennende ord – det er så viktig! Det å være stolt, det å være takknemlig, det å være i seg selv.

Jeg bruker for eksempel hver morgen til å si tre ting jeg er takknemlig over, og en ting jeg er stolt over. Det er en rutine som jeg også kjører med barna på kvelden, for å få et innblikk i deres dag. Da tar jeg også med en ting som gjerne kunne vært annerledes, for å bare få med litt av hva som pågår rundt dem. På den måten kan jeg også hjelpe dem til å finne de anerkjennende ordene på hvordan de løste det og hvordan de delte det, for å løfte det opp.

En av de måtene jeg elsker for å finne anerkjennende ord er takknemlighet, morgenrutinene mine, og det er å lese selvhjelpsbøker og motivasjonsbøker som er med på å fylle meg med godhet og kjærlighet. 

Hva er ditt hovedkjærlighetsspråk?

Dette er altså fem kjærlighetsspråk. Fem ulike måter å vise seg sin kjærlighet på, men også å vise den til andre. Og husk at du er verdt å lytte til disse kjærlighetsspråkene, på samme måte som andre også er verdt å høre sine kjærlighetsspråk. Så tenk deg litt om: Hva er det du gir til andre? Hva er det du liker å gi? Og hva er det du kanskje blir skuffet over å ikke få tilbake? Der har du som oftest nøkkelen til ditt hovedkjærlighetsspråk – og så bruker vi jo alle språkene litt, alle sammen.

Bruk tid på å gi deg kjærlighet hver eneste dag. Vær din egen beste venn! Ta på deg din oksygenmaske, fyll deg med kjærlighet, like mye som du fyller andre med kjærlighet. For du har et ekstremt stort hjerte, og du fortjener å få like mye av den kjærligheten som det andre gjør. 

Del med meg i kommentarfeltet under hvilket kjærlighetsspråk som er ditt, og hva du skal gjøre i dag for å gi deg selv litt mer av det.

Klem Marianne