Hvordan vi opplever kjærlighet og hvordan vi tar imot kjærlighet, er ulikt. Og på benken min har jeg hatt mange spennende samtaler med pasientene mine om hvordan de opplever at andre viser kjærlighet.  

For visste du at det finnes fem ulike kjærlighetsspråk? Og ved at du blir kjent med kjærlighetsspråket til den du bor sammen med, og blir kjent med hvordan du tar imot kjærlighet, hvilket språk du vil at folk skal snakke til deg, så kan du få mindre dårlig samvittighet, mindre stress, treffe mer, og få en good feeling.  

For noen ganger prøver vi å vise en kjærlighet på én måte, og så blir vi kanskje ikke helt mottatt; den kjærligheten går liksom ikke helt hjem. Og det var kanskje fordi at det var ditt språk du snakket, og ikke mottakeren sitt – og derfor ble det ikke tatt imot som kjærlighet.  

Som sagt, det finnes fem ulike språk, og jeg tenkte jeg skulle gå kjapt igjennom de ulike språkene. Så del med meg etterpå, i kommentarfeltet, hvilket av dem som er ditt språk og hvilke språk de du bor sammen med snakker. 

 

1. Anerkjennende ord 


Det å bli satt pris på; det å få høre at du gjør noe godt; det å få et takk, et kompliment; det å få høre at det er hyggelig å være sammen med en; det å få høre at du har en fin genser: Anerkjennende ord – er det noe du liker å høre, noe du kjenner at du setter skikkelig pris på, og som du synes det er ekstra hyggelig at kjæresten din og barna dine gir? Da skriver du anerkjennende ord. 

Det er viktig at vi husker at alle har litt av alle fem språkene – men vi har gjerne ett språk som utpeker seg, for eksempel til barna, til mannen – at vi ønsker at man skal snakke på ulik måte. 

 

2. Tid for hverandre 


Det er ikke alle som klarer å ta til seg alle de fine og søte ordene du har. Men de ønsker at du skal prioritere dem. De ønsker kanskje at man skal ha tid til å bake sammen, gå en tur, reise på ferie. Kjenner du deg igjen? At du ønsker at noen skal sette av tid til deg? Da er kanskje tid ditt kjærlighetsspråk, det du setter ekstra stor pris på.  

 

3. Tjenester 


Det kan være å få sove lenge, det å gå og handle, rydde, vaske, male, passe et barn – det å rett og slett gjøre oppgaver, gjøre en tjeneste for andre. Er det den måten du kanskje viser andre at du er glad i dem? Når du vet at andre kanskje har en litt stressende periode, og så velger du å gjøre alt husarbeidet?  

Noen ganger får du et «tusen takk», andre ganger får du kanskje ikke et eneste ord tilbake? Hm… Kanskje det ikke var den tjenesten de hadde som kjærlighetsspråk, men det var ditt språk. For ja, det språket som vi selv har, gir vi ofte til andre. 

 

4. Gaver 


Det å gi gaver, gi oppmerksomhet: Du har kanskje lagt merke til at noen er mer opptatt av bursdagsgaver, de er flinkere til å komme med små oppmerksomheter enn det andre er. Veldig ofte handler det om at vi har ulike språk. Det å gi gaver, og også få gaver, er viktigere for noen enn det er for andre. Jo dyrere, jo flottere og jo bedre gaver du gir, jo mer elsker du dem.  

Det er ikke alltid det heller går helt hjem, for hvis gaver er ditt kjærlighetsspråk, mens mottakeren ikke har det, eller mottakeren har gaver som sitt kjærlighetsspråk og du ikke har det, da blir ikke kjærligheten vist på riktig måte, og så kan det bli vanskelig, det også.  

Kanskje du blir skuffet over at du ikke får gave? Eller kanskje du er den som glemte den gaven? Det forteller mye om ditt kjærlighetsspråk. Ikke noe galt med det, men det gir en veldig god pekepinn.  

 

5. Fysisk nærhet 


Du har helt sikkert lagt merke til at noen er så utrolig opptatt av den klemmen. Du har kanskje et barn som er veldig opptatt av å sitte på fanget, mens et annet barn ikke er så opptatt av det. Sånn er det i hvert fall hjemme hos oss.  

Hva er det som gjør andre glade? 


Det jeg leste utfra de fem kjærlighetsspråkene, er at vi har ulike behov og ulike ønsker for å bli satt pris på og for å sette pris på andre. Så da jeg ble kjent med disse fem språkene – anerkjennende ord, tid, tjenester, gaver og fysisk nærhet – og når jeg ble kjent med hva jeg veldig ofte gir til andre, og at det ofte er hva jeg vil ha tilbake – hva er det da den andre personen trenger?  

Det kan du også bli kjent med på samme måten, ved at du spør deg selv: Hva er det den andre personen gir? Hva er det de på en måte spør etter? Når er det du ser at de blir ekstra glade 

 

Skattejakt 


Jeg syns det er litt spennende, jeg! Det er som å gå på skattejakt etter kjærlighetsspråket så man kan få gitt den riktig.  

Og når du vet hvilket språk som er hovedtyngden til den ene personen, kanskje til datteren din, til sønnen din, til mannen din, til moren din, til venninna di – da blir det plutselig mye lettere å vise kjærlighet, uten å gå og tråkke og vimse rundt og ikke få vist at du setter pris på dem. 

 

Hva er ditt kjærlighetsspråk? 


Del med meg hva ditt kjærlighetsspråk er, og om dette er noe du har hørt om før. Det er veldig gøy å se hva som er din top peak, hos dere som ser dette innlegget. Er vi like? Eller har vi ulike språk?

Gleder meg til å se! 

Marianne