Dårlig samvittighet – har du noen gang det? Er du en av de som tenker: «Ja, men jeg skulle bare …», «Men jeg kunne ha gjort det bedre …», «Jeg skulle ha vært der …» – du vet, all den dårlige samvittigheten for alle de tingene du ikke fikk gjort. Nå er det på tide å droppe dårlig samvittighet!

http://https://youtu.be/OVj0tTeFCMQ

Jeg har selv hatt mye dårlig samvittighet. Det er alltid noe jeg kunne ha gjort bedre, noe jeg gjerne skulle ha gjort, noe jeg kunne ha gjort. Dårlig samvittighet er kanskje også litt snill-pike-syndrom. For jeg er veldig glad i å gjøre en bra jobb, jeg vil gjerne være der for barna mine, jeg vil ha et hus som fungerer og ser fint ut, jeg vil trene, jeg vil spise sunt, jeg vil være den sosiale venninna, den gode kjæresten, og så videre – men jeg får jo ikke gjort alt. Jeg får ikke gjort alt akkurat slik jeg kanskje ville, for jeg kan jo ikke ha top notch på alt sammen. Og da kommer gjerne den dårlige samvittigheten. Men en dag var det ei jeg kjenner veldig godt, som jeg også jobber med, som sa til meg: «Marianne, nå må du slutte å ha dårlig samvittighet.» Det hjalp meg så utrolig mye, det hun sa til meg den dagen, og derfor har jeg lyst til å dele det med deg. For dårlig samvittighet, det har vi ikke tid til, og det har vi ikke bruk for.

Stå i valgene dine!

Vi bruker så mye tid på å ha dårlig samvittighet. For eksempel på det å trene bekken og mage – da har vi mye dårlig samvittighet. «Jammen, jeg kunne ha gjort mer, jeg kunne ha gjort det bedre, jeg kunne …» Ja, du kunne, men du tok et valg! Du tok et valg om at du ikke gjorde det den dagen. Du tok et valg om å ikke gjøre det akkurat nå. Så hvorfor i alle dager skal du da ha dårlig samvittighet? Hvorfor kan du ikke bare stå i valgene dine og si at: «Fine! Jeg kunne ha gjort det, men jeg gjorde det ikke.» Null dårlig samvittighet.

To valg: Gjør noe eller la det være

Jeg fikk en øvelse av denne personen, en øvelse som hjalp meg. Det var en øvelse som var litt vanskelig, den var litt tøff, men, som sagt, det hjalp meg. Egentlig var det to øvelser. Den ene øvelsen var at når jeg fikk dårlig samvittighet, for eksempel for at jeg ikke gikk ut og trente, hadde jeg to valg.

Du tenker: «Åh, men jeg skulle ha trent, uff, ja, men jeg orker ikke.» Og så kommer alle unnskyldningene, og den dårlige samvittigheten. Da har du to valg, og du har ti sekunder på å bestemme deg. Du kan gå ut og trene, eller så kan du slutte å ha dårlig samvittighet, og ikke trene. For det hjelper deg virkelig ingenting å sitte der og ha dårlig samvittighet for at du ikke har gjort det.

Så ta et valg: Gjør noe med det, eller slutt å ha dårlig samvittighet for det. Men vær bastant på det valget du tar. Har du bestemt deg for at: «Fine, jeg går ikke og trener i dag», så er det slutt på den dårlige samvittigheten. Men har du tenkt å fortsette å ha dårlig samvittighet, må du ta på deg skoa og gå ut og gjøre noe. Det vil hjelpe deg, det har i hvert fall hjulpet meg veldig mye, til å komme over det der med å ha dårlig samvittighet.

Hva gir deg dårlig samvittighet? Skriv det ned og bli bevisst

Den andre øvelsen jeg fikk, var at jeg skulle sette meg ned og skrive ned alle mulige ting jeg kunne ha dårlig samvittighet for. Jeg syntes kanskje Gry var litt tøff da hun ga meg den øvelsen – men det gjorde meg også bevisst på hva jeg hadde dårlig samvittighet for, og jeg så jo da at det kanskje ikke var nødvendig å ha så mye dårlig samvittighet. For har du skrevet ned på et ark alle mulige slags scenarier – privat, jobb, ferie, trening, hus, you name it – for hvorfor du har dårlig samvittighet, så kan du lage en plan for hva du skal gjøre når du får dårlig samvittighet. For dårlig samvittighet, det er det slutt på. Og vet du hva du får dårlig samvittighet for, så kan du gjøre noe med det.

Du kan som sagt bestemme deg for om du skal gjøre noe med problemet, eller slutte å ha dårlig samvittighet. Det har i hvert fall hjulpet meg mye med både det å stå ved veiskillet og velge en vei, og å slutte å ha dårlig samvittighet. Når jeg får dårlig samvittighet for noe nå, tenker jeg bare: «Okay, Marianne, slutt! Null dårlig samvittighet. Enten gjør du noe med det, eller så slutter du å ha dårlig samvittighet.»

Bedre selvtillit og mer kapasitet

Jeg lover deg, det har virkelig hjulpet meg. Jeg har på en måte fått bedre selvtillit fordi jeg står i mine valg, og jeg blir rett og slett ikke så sliten, for jeg bruker ikke så mye tid og energi på å ha dårlig samvittighet. Jeg får gjort veldig mye av det jeg kanskje hadde dårlig samvittighet for før, for jeg ser at det er mye lettere å bare gjøre det, enn å ha dårlig samvittighet. For dårlig samvittighet, det holder du på med veldig lenge. Når det gjelder knipeøvelser, for eksempel, så tar det jo bare et par sekunder å gjøre noen øvelser, mens dårlig samvittighet kan du holde på med i mange timer, og det tar masse kapasitet. Er du med?

Så prøv å skrive ned alle ting du har dårlig samvittighet for, og heretter, når det kommer ting som du kan få dårlig samvittighet for – for det vet du, det står på arket – så står du ved veiskillet. Gjør noe med det, eller slutt å ha dårlig samvittighet. Jeg håper dette kan være med på å hjelpe deg til å ha litt mindre dårlig samvittighet så du får masse energi til å gjøre det du har lyst til, og det faktisk du prioriterer.

Marianne