Kjenner du på en brennende, kløende følelse i underlivet? Kanskje du til og med har litt problemer med å sitte, for da blir smertene dine verre, og du kan kjenne på problemer med å tisse og det å føle seg forstoppet?

 

Irriterte nerver i bekkenet

Mange kan kjenne på akkurat disse problemene, rett og slett på grunn av noen små nerver, pudendal-nervene, nervene som er inne i bekkenet ditt. Normalt er disse nervene veldig fleksible og flytter og beveger på seg i forhold til det du gjør. Men noen ganger blir de irriterte, for eksempel av et traume – en fødsel, en bilulykke osv. – og da kan nervene bli såpass irriterte at du kan kjenne på denne smerten hele tiden.

 

Mange kommer da inn og beskriver at de ikke skjønner hva det er: Jeg har prøvd alt, ingenting funker, det er så vondt, jeg kan ikke sitte … Da vil jeg at du skal sjekke litt opp på pudendal-nervene dine. Vi kan ta en undersøkelse ved at vi blokkerer nervene, for å se om det er de det er. For noen ganger blir som sagt disse nervene påvirket, og det er derfor du får vondt når du sitter. Da er det jo greit å få gjort noe med årsaken. 

 

Vond sirkel

Nervene påvirkes jo av hvordan du har det. Og som jeg sa, så er disse nervene normalt fleksible og bevegelige. Men noen ganger, når vi har hatt vondt over en lang periode, så kommer vi inn i en dårlig sirkel: Vi begynner å spenne muskulaturen inne i bekkenet og rumpa, som gjør at vi får mer trykk på nervene. Vi begynner å få dårligere pust, noe som gjør at vi igjen blir veldig statiske, i stedet for å ha den fleksibiliteten som muskulaturen trenger.

 

Hva kan vi gjøre?

Det jeg som terapeut kan gjøre, er å hjelpe deg med å løsne opp på triggerpunkter i området rundt disse nervene. Det du kan gjøre, er å jobbe med avspenning i bekkenbunnen din, rett og slett for å si til de musklene som ligger rundt: Ikke vær så stramme at dere driver og trykker på det – lett litt på trykket! Samtidig er det også viktig å kunne jobbe med bekkenbunnen, så bekkenbunnen støtter deg og er med deg i det du trenger i hverdagen din.

 

Viktig å finne svar – og aldri gi opp

Så dersom du kjenner at du får vondt når du sitter; kanskje du bør sjekke pudendalnervene dine? Kanskje det er det som gjør at du kjenner den brennende, kløende irritasjonen i underlivet? Spesielt for deg som har det på den ene siden – da er dette noe for deg å sjekke. For ja, det handler om å finne et svar, og det handler om å få klarhet i hva det er, så du har et utgangspunkt å jobbe fra. 

 

For du, husk: Gi aldri opp! Uansett hvor mange du har søkt, gi aldri opp. Uansett hvor mye du har prøvd, gi aldri opp. Kroppen din er din, og den skal fungere. Så fortsett å søke til du finner din hjelp. Og jeg er her for deg, så godt jeg kan. 

Marianne