Når du er ute og går, så skal du ha på bekkenbunnen hele tiden. Den skal hele tiden jobbe, den skal hele tiden støtte deg opp, den skal alltid være på maks, du skal knipe så hardt du kan – hele tiden. Pass på at du alltid kniper når du går! Eh … Nei, kanskje ikke?
Overarbeidet muskel
Har du tenkt over et par ting: Hva skjer når du står med armene ut en hel dag? Hva skjer da, om noen kommer og dytter deg litt på armen? Jo, den faller ned. Musklene dine har jobbet litt for mye over en litt for lang periode, og så blir de litt for trøtte, litt for slitne, litt overarbeidet – og så orker de ikke når dyttet kommer. Men hvis jeg hadde kommet og bedt deg ta opp armene, og så presset ned – da hadde du hatt noe å jobbe med.
Hva skjer om du går med skuldrene oppunder ørene hele dagen? Du stresser og løper med skuldrene oppetter ørene – hva skjer da? Litt stiv, litt vond, litt hodepine, litt strålinger – er det kjent? Høye skuldre – da får du vondt. Og det er akkurat det samme som skjer i bekkenet. Går du og jobber med muskulaturen din hele tiden, kniper hele tiden når du går, så blir muskulaturen din overarbeidet.
Muskulaturen må få slappe av
En muskel som er overarbeidet, som jobber hele tiden, orker ikke ta imot når noe dytter på den. Det vil si at når du hele tiden går og kniper og kniper, så kan det godt hende du får mer lekkasjer, rett og slett fordi muskulaturen din ikke slapper av innimellom. Den har ikke noe mer å ta imot med når du nyser, når du hopper, når det skjer noe og du må ha bekkenbunnmuskulaturen din på – og så kommer lekkasjene.
Når du kniper og kniper, så blir muskulaturen stiv, på samme måte som i nakken. Og muskulatur som er stiv, får ofte muskelspenninger – og muskelspenninger gir dessverre ofte strålinger, vondter, det ubehaget som mange kjenner inni bekkenbunnen, men også rundt bekkenbunnen. Og det vil vi jo ikke ha. Vi vil ikke ha en overarbeidet muskel. Vi vil ikke ha smertene. Så hva skal vi da gjøre? skal vi slutte å knipe? Nei.
Muskulatur på automatikk
Når du trener bekkenbunnen, så skal du trene. Trening er trening. Og da er det viktig at du får med hele bekkenbunnen, at du jobber med alle delene, at du jobber lett nok, så muskulaturen din henger med, og at du ikke begynner å jobbe med alle andre muskler. Så når du trener, så trener du.
Men når du ikke trener, så skal kroppen din jobbe på automatikk – og det gjør den kanskje ikke til å begynne med, for hjernen din er skrudd av, og muskulaturen din vet ikke hvordan den skal jobbe – så det kommer etter hvert. Etter hvert bruker du bekkenbunnen din på automatikk – så når du puster, når du går, så er bekkenbunnen din på når du trenger det. Og når du kjenner at nyset kommer, så setter du på litt ekstra. For det har du lært.
Og det samme med armene: Er du ikke vant til bevegelsen, så er det vanskelig å gjøre den når du får beskjed om det. Men likevel: Du kan ikke stå og gjøre den øvelsen hele tiden. Da blir du jo helt ør i armene, og de kommer aldri til å funke. De kommer aldri til å bli noe sterkere, og de kommer aldri til å få noe bedre funksjon, fordi muskulaturen din er så trøtt og sliten.
Vi vil ha en muskulatur som er der når vi trenger den, og som funker når vi trenger den.
Så det vil si:
Tren når du trener, gjør knipeøvelser når du skal gjøre knipeøvelser – og stol på kroppen og la automatikken komme, den kommer etter hvert, når du jobber ellers.
God holdning
Det som er smart å tenke på når du er ute og går tur, er at du har en god holdning. For når du har en god holdning, når du er oppreist, så er det mye lettere å puste ordentlig ned i magen. Det er mye lettere å finne bekkenbunnmuskulaturen, og bekkenbunnmuskulaturen jobber faktisk mye lettere, også, når du har den gode holdningen.
Visste du at bekken, mage, rygg og pust henger sammen? At de jobber som en dynamikk som gir deg den støtten du trenger – sånn at du er sterk, både nå og når du blir over hundre. Ja, du skal funke – men ikke alltid. Du skal se på det som en trening, der du trener først, og så jobber på automatikk. Kroppen din skal fikse dette selv.
Bekkenbunnen – en kompis
Bekkenbunnen din går opp og ned i sitt tempo. Den jobber når den skal jobbe. Du skal få slippe å knipe hele gåturen. Du skal tenke på den gode holdningen, du skal puste langt ned i magen, og stole på at kroppen din gir deg den støtten du trenger. Og når det nyset kommer, når den ungen kommer hoppende og du må ta imot, så er bekkenbunnmuskulaturen din der for å støtte deg, uten å være overarbeidet, uten å gi deg smerter, men som en samarbeidspartner.
Ikke slit ut kompisen din. Vær venner, ta vare på hverandre, tren, bruk omsorg – så kommer bekkenbunnen din og du til å elske hverandre. Spesielt når du får jobbet med hele bekkenbunnen din når du trener.
Blir du med og går en tur nå? Rett deg opp! Ti minutter er alt som trengs – og ti minutter får du til.
Skriv «Jeg er med!» i kommentarfeltet – og så går vi oss en tur.
Og gå inn her og finn bekkenbunnøvelsene – når du skal trene – men ikke bruk dem alltid!
Marianne