Jeg er mamma til to, mammamagetrener, naprapat og opptatt menneskekroppen som en helhet. Min drøm er at jeg en dag skal bli arbeidsledig fordi det ikke fins et eneste menneske som sliter med muskel- og skjelettplager. Dessverre er jeg redd for at jeg kommer til å bli det motsatte. Overarbeidet! Overarbeidet fordi de som er barn i dag ikke er i stand til å bruke kroppen sin uten at de får vondt. Jeg er redd for at muskel- og skjelettplager ikke er noe som kommer med årene, men som barn i lav alder får fordi vi som foreldre skal være «snille» og effektive.

Jeg er sikker på at du er en foreldre som kun vil det beste for barnet ditt, derfor vil jeg dele noe med deg.

Før du setter deg i bilen for å kjøre dine søte små barn til barnehagen/skolen ønsker jeg å fortelle deg noe. Noe du sikkert allerede vet, men som det er lett å glemme. Noe som fort går i glemmeboka når dagene blir hektiske, kulda setter inn, regnet øser ned eller fordi du bare har lagt deg en vane.

Muskel og skjelettplager – et økende problem.

Stadig flere voksne sliter med muskel- og skjelettplager og det kommer også barna våre til å gjøre om vi ikke gjør noe. Allerede nå skyldes muskel- og skjelettplager ca 50% av sykefraværet her i landet. Forsetter vi slik, kommer dessverre du og dine til å bli rammet av stive og vonde muskler, dårlig balanse, dårlig holdning, dårlig kondis osv. osv.
Vet du at du som mamma er med på å gi barna dine disse plagene?

Vet du hvorfor? Jeg tror ikke du gjør det med vilje, men du er kanskje litt dumsnill og litt for effektiv.
Jeg tror muskel og skjelettplager kommer til å øke i raskt temp fordi vi ikke er flinke nok til å få inn litt fysisk aktivitet i hverdagen vår.
Nå tenker du kanskje- jeg trener da og det gjør ungen min også. Men er det nok? Er det variert nok? Og ikke minst- gjør du det hver dag?

Kroppen trenger fysisk aktivitet hver dag!

Jeg har ikke troen på at fotball 3-5 ganger i uken er noe for en gutt på 7 år. Jeg har heller ikke troen på at vi voksne må gå på treningssenter for å holde oss i form. Det blir rett og slett for ensidig og det er heller ikke noe vi gjør hver dag.

Jeg tror både voksne og barn har godt av daglig aktivitet. Vi har godt av å bruke kroppen i vår hverdag.

Når kan du snike inn litt fysisk aktivitet for deg og barnet ditt?
Når kan du være den rollemodellen du ønsker å være?

Grunnlaget legges tidlig.

Allerede fra når barna er små ser de hva du gjør. DU må faktisk være forbildet. Du må være den som går, sykler og er fysisk aktivitet for at du skal få barn som gjør det samme. Kjører du bil alle steder blir det noe de små også forventer.

Dette starter allerede når barna er små. Kjører du dem til barnehagen hver dag og kanskje forsetter du å gjøre det de første årene på skolen? Tror du da barna dine går av glede når de skal gå selv? Neppe.

Løsningene er kanskje smarte i dag, men det det det i det lange løp?

Ønsker du barn som er friske og aktive og som har en kropp som tåler å bli brukt? Eller en som klager så fort de må gå 5 minutter?
Ønsker du at barna dine skal kreve at du kjører dem alle stedene de skal? Eller ønsker du barn som slenger seg på sykkelen eller går til skole, venner og på fritidsaktiviteter?

Det er en praktisk ting vi bruker for mye.

Bilen. Vi bruker bilen stadig mer. Vi setter oss og ungene i bilen uansett hvor langt eller kort vi skal. Vi kjører til barnehagen, til bursdager, til butikken, til lekeplassen, til trening osv. osv.
Fordi vi skal være effektive.
Fordi vi skal være snille.
Fordi vi ikke vil bli våte.
Fordi det er for kaldt.
Fordi det er vane.

Før du kjører til skole og barnehage.

Tenk over tiden du bruker på å hente og levere i barnehagen/skole som tid du kan ha med barnet ditt. Prøv å ikke se på denne tiden som et gjøremål som bare skal gjøres unna.

Hentingen og leveringen er tid du har med barnet ditt. Ikke sett dere inn i en bil, men bruk beina.
Tid dere kan få dere frisk luft.
Tid dere får være ute i dagslys.
Dere får tid til gode samtaler.
Og ikke minst- tid dere får brukt kroppene deres.

Det går kanskje ikke så fort i begynnelsen, men for hver dag dere gjør det vil det bli litt enklere.
Og du må kanskje bære litt på de minste, eller på sekker fulle av vått tøy, men se på det som en mulighet til å trene litt styrke. Styrketrening på akkurat de musklene du trenger i din hverdag.

Husk også at når du setter det i bilen er du med på lage utrygge veier for de barna som ikke kjøres, og det uansett hvor pent du kjører. For flere biler på veien, skaper mer trafikk for små, myke trafikanter. Mer de på følge med på og flere faremomenter. Visste du at de fleste ulykkene skjer ved fotgjengeroverganger?

Vet du hvor mange ulykker som skjer på parkeringsplasser? Tall fra Gjensidige viser at i 2014 var det over 81.500 smeller i forbindelse med rygging og påkjørsel av parkert kjøretøy.. Om vi ikke ser parkerte biler – ser vi da de små barna?

Min oppmuntring til deg

Jeg vet du er redd for ditt barn og jeg er redd for mitt, så la oss sammen skape trygge veier og få friske, aktive barn. Blir du med på å parkere bilen og ta beina fatt?

Hurra for en aktiv og glad familie.
Marianne