Min historie om mammakroppen!

Jeg har i alle år hatt spesielt interesse for kvinnekroppen. Etter å selv ha gått gravid og kjent på alle endringene som skjer i og med kroppen, har ikke interessen blitt noe mindre. Jeg elsker mammakroppen. Jeg elsker at den endrer seg og at det synes at du har båret på et lite barn. Sånn er det og sånn skal det være, men…

Mammakroppen, mammamagen og bekkenbunnen skal fillern meg fungere etterpå. Det må den, for som mamma kommer nye utfordinger og en ny hverdag! Vi starter med gulvet i kroppen. Nemlig bekkenbunnen.

ALLE SNAKKER OM BEKKENBUNNEN OG KNIPEØVELSER!

Etter at jeg hadde født mitt første barn fikk jeg høre at jeg måtte spenne bekkenbunnen. Ja ja ukene gikk..På seks ukers kontrollen fikk jeg beskjed om at jeg måtte trene mer. Jeg kunne kutte strålen, men gynekologen min var fortsatt ikke helt fornøyd. Men, hvordan jeg skulle trene bekkenbunnen nå etter å ha født? Jeg kjente at jeg ikke hadde den kontakten jeg ønsket, og fikk det ikke til. Jeg skjønte rett og slett ikke hvordan jeg skulle få kontakt.

Ganske flaut når jeg er naprapat og kjenner kroppen så godt som det jeg gjør. Det å hoppe trampoline og å hoste var ikke mine favorittaktiviteter. Spesielt ikke om det var en stund siden jeg var på toalettet sist. Kjenner du deg igjen? Sliter du også med lekkasje av urin og/eller luft i visse situasjoner? Du er absolutt ikke alene. Det er flere enn du tror som sliter med lekkasjer etter at de har født barn.

Vet du hva løsningen min ble? Jeg måtte jobbe lettere, mere fokusert og kontrollert. Du kan ikke tro at du er like sterk i bekkenbunnen etter at du har født et barn som det du var før du fødte. Den har blitt tøyd i mange måneder på grunn av innvendig press. Denne tøyningen av bekkenbunnen har skjedd enten du har født vaginalt eller tatt keisersnitt. Selvfølgelig har bekkenbunnen fått seg en ekstra trøkk under en vaginal fødsel, men du må nok trene opp spensten og styrken i den selv om du har tatt keisersnitt.

Hvordan trener man bekkenbunnen etter en fødsel?

Du må jobbe rolig og lett i begynnelsen for å få det til! Det å bare kunne kutte strålen er ikke nok. Fungerer trampolinen om du kun har festet springfjærene på den ene siden?? Nei. Det gjør heller ikke bekkenbunnen din. Den viktigste treningsøvelsen for deg som har blitt mamma er bekkenbunnen. Du må få kontroll på den før du går i gang med annen trening som boot- camp, treningssenter, jogging osv.

La oss ikke utsette denne treningen mer. La oss sette i gang nå!

Bekkenbunnsøvelse!

Sett deg ned. Kjenn hvor bekkenet ditt er. Er rumpa og lårene avslappet? Bra det skal de være under hele øvelsen. Bruker du de, jukser du. Det er kun deg selv du lurer. Husk bekkenbunnen din er ikke like strek som før- det derfor vi må trene den.

Bekkenbunnen del for del.

1) Kjenner du sitteputene du sitter på? De to kulene du har i rumpa? Prøv å trekk disse sammen. Nei det går ikke å flytte på beina, men musklene i mellom kan strammes opp. Slapp av og prøv å spenn disse musklene igjen noen ganger.

2) Så er det halebenet sin tur! Se for deg halebenet og prøv å kjenn om du klarer å trekke det inn. (Som en hund som trekker halen i mellom bena.) Husk lett og rett!  Ikke noe bevegelse i rumpa, ryggen eller lårene denne gangen heller.

Gjør dette noen ganger.

3) Så kan du prøve å kutte strålen. Gikk det?

4) Neste steg er å sette disse sammen for å få festet hele trampolina. Prøv nå å trekke sitteknutene sammen, trekk halebenet inn for så å kutte strålen. Når du har samlet disse tre punktene kan og prøv å løft de opp i skjeden.

Klarte du det? Uten at rumpa, lårene eller ryggen beveget seg? Ikke det.. Prøv igjen. Denne gangen lettere. Bruk tid til å få kontakt med de ulike delene av bekkenbunnen.

Prøver du for hardt blir det ofte feil. Husk at dette er muskler som har vært strekt ut i en lenger periode. De er ikke like sterke som før, og det tar tid å få bygd de opp.  Men et steg av gangen, så er du der!

Hvor ofte bør du trene bekkenbunnen etter at du har fått barn? Du bør trene bekkenbunnen hver dag, flere ganger om dagen, men husk du trenger ikke å sette av så lang tid hver gang. Litt her og litt der er bedre enn ingenting! Finn faste tidspunkter, steder og situasjoner der du trener. Gjør du knipeøvelsene rett skal det ikke synes, så du kan praktisk talt gjøre det hvor som helst når som helst.

Her er noen steder / situasjoner hvor du kan få tatt dine bekkenbunnsøvelser!

  • På trikken/ t-banen/ bussen
  • I heisen
  • Når du starter pcen eller venter på en kopi
  • Når du pusser tennene
  • På rødt lys
  • Når du sitter å venter på at barnet ditt som er på trening.
  • Til nyhetene osv osv

Bekkenbunnen er første steg for å vinne tilbake kontrollen over mammakroppen.

Mammamagen er neste.

Har du fått sjekket om du har diastase/ delte magemuskler? Lurer du på hva du bør/ bør ikke trene som nybakt mamma? Mammamagen er så viktig at den ønsker jeg å vie et eget innlegg, så følg med. Det kommer snart!

Her og nå er det bekkenbunnen som skal trenes. Lykke til! Jeg vet du kommer til å lykkes denne gangen!

Om du synes det er vanskelig eller ønsker mer veiledning, ta gjerne kontakt så skal jeg hjelpe deg!

Klem Marianne