Mange mammaer som har forløst barnet sitt ved keisersnitt, tenker: Yes! Da trenger ikke jeg å tenke noe på bekkenbunnøvelser, for jeg har jo ikke født vaginalt. Bekkenbunnen min har jo ikke blitt tøyd ut, så det der er ikke noe problem, det er et tema som ikke angår meg. Men er det sånn det er?
Hm. La oss se litt på det.

Hva er ulikt?

Når du går gravid, så dras magen din ut, og barnet ditt ligger inni magen og presser ned i bekkenbunnen din. Og når du går gravid, er det mange som kjenner at de får bekkenlåsning, bekkenløsning, vondt i symfysen, vondt bak i bekkenet, mye smerter rundt i bekkenet. Og vet du hvorfor de smertene gjerne kommer under svangerskapet? Det er jo blant annet fordi barnet er tungt, det presser der inne, du vrir ut beina dine for å få mer plass – men det er også fordi du har skyhøye nivåer av visse hormoner for at dette skal kunne skje, for at barnet ditt rett og slett skal få plass.

Mulig du visste, men visste kroppen?

Og selv om du vet, fra dag én, kanskje, at du skal ta keisersnitt, så vet ikke kroppen din det. Kroppen din forbereder seg til at barnet skal komme ut gjennom et lite hull og en liten åpning i bekkenet, uansett. Og de skyhøye hormonnivåene og det presset som barnet skaper inne i bekkenet, der det presser ned og inn i bekkenet, er med på at du også bør gjøre de øvelsene – både når du går gravid og etterpå. Og tro meg: De hormonene du har under svangerskapet demper seg, men muskulaturen din blir ikke sterkere med alderen, så det er veldig smart å gjøre øvelser.

Det som også er viktig å tenke på, er at ikke veldig mange av de keisersnittene som blir tatt er planlagte. Så du har kanskje til og med vært gjennom starten av en vaginal fødsel, der du har begynt å ha åpning, du har begynt å ha et barn som presser nedover, som fester seg – og så får du keisersnitt. Selv om du ikke var med på selve fødselen der barnet kommer ut av skjeden din, så har det skjedd mye med kroppen din.

Så bare det at du har skyhøye nivåer av visse hormoner, bare det at du har et barn inni der, som er en tyngde inne i bekkenbunnen din – og da at du i tillegg kanskje har vært i starten av en vaginalfødsel – er gode grunner til at du skal begynne å trene bekkenbunnen din.
HER finner du noen øvelser som fungerer.

Ikke glem

Musklene i bekkenet ditt blir ikke sterkere med åra, heller. Og vi har ikke sett noen sammenheng med at dere som har tatt keisersnitt får mindre problemer med lekkasjer, smerter i symfysen og smerter bak i bekkenleddene. Og de smertene henger også sammen med hvordan bekkenbunnen din fungerer.

Så nå spør jeg deg, du som har tatt keisersnitt: Skal du gjøre øvelser i dag? Eller trenger ikke du det? Jeg vet at du trenger det litt, i hvert fall, for å bli litegrann sterkere. For bekkenbunnen henger også sammen med magen, med styrken, med hvordan kroppen din funker – du får mindre smerter, du blir sterkere, du blir mer utholdende.

Litt? Bare 2 minutter i dag? 2 minutter med gode øvelser som hjelper for bekkenbunnen din? Det får du til! Knipeøvelser er også for deg som har tatt keisersnitt.

Start med disse i dag 🙂

Marianne