Du har kanskje lagt merke til at holdningen din ble litt dårligere nå som du har blitt mamma? Det er mange grunner til det, og det å ha en dårlig holdning gir også en god del plager. Jeg skal gi deg tipsene til hvordan du kan få en bedre holdning.

Click here to subscribe

Dårlig holdning – hva gjør den med deg?

Har du tenkt over at den dårlige holdningen din gir deg smerter? At det at du kollapser gjør at du blir mer sliten i rygg og bekken? At du får mer vondt i hodet og at du får stive skuldre? At du faktisk ikke er like sterk som du engang var? Og ikke bare det: Det at du har en dårlig holdning gjør også at du får mindre energi, og at du kanskje ikke føler deg som den gode mammaen du egentlig er.

En dårlig holdning gjør at muskulaturen din ikke er like sterk. Og en dårlig holdning gjør at du ser ut som du er gravid selv om du egentlig ikke er det. Ved at du får en bedre holdning, vil magen din faktisk bli mye mindre uten at du har slanket deg et gram. For holdningen din stjeler energi, den gir deg mange kilo, den gir deg smerter, og den gjør at du er trøtt og ikke orker like lenge. Du har kanskje tenkt over at du ikke orker å stå og bære så lenge, og at det å stå lenge på ett sted eller å gå og traske gjør deg trøtt og sliten? Det er holdningen sin skyld.

Hvordan du på en enkel måte kan få en bedre holdning, kan du laste ned her. Det er tre enkle steg som du kan gjøre allerede i dag. Men det er også andre ting du må gjøre som tar litt lenger tid. Jeg skal gå gjennom hva du skal gjøre og hvorfor du er nødt til å jobbe med disse områdene.

Click here to subscribe

Har du tenkt over hva som skjedde da du gikk gravid? Magen din ble større og større, og i takt med at den ble større, ble magemusklene strukket ut. Og for å plass til magen i midten, vred du bena litt ut, du satt litt mer bredbeint, og du gikk med føttene litt mer utover, spesielt under den siste delen av svangerskapet. I tillegg ble du mer og mer svai. Ryggmuskulaturen har fått lov til å spenne seg samtidig som du har strukket ut magen, fordi du har vært så framtung at ryggen har måttet ta over mer. Brystene er blitt større, og uansett om du ammer eller gir flaske eller er ferdig med det, så ble du større foran, og du må kompensere for den bakoversvaien. Derfor henger du framover. Og når du henger framover, blir du kortere i brystmusklene dine, du får svaien også i nakken, og haka stikker fram. Det ser ikke veldig stilig ut. Og når du får den svaien blir du mer trøtt og sliten i korsryggen, du får en brennende følelse mellom skulderbladene, mange får strålinger ut i armene, mange blir stive i nakken, og enda flere får vondt i hodet. For muskulaturen som sitter oppe i hodefestet spenner seg når du svaier nakken og skyter haka fram, og når den blir veldig spent, kommer hodepinen.

Med en god holdning kan du bli kvitt både ryggsmertene, smertene mellom skulderbladene, de stive skuldrene, hodepinen, og til og med smertene som stråler ut i armene dine. Men hvordan skal vi bli kvitt det? De kjappe stegene kan du som sagt laste ned. Men de langvarige stegene, de som tar litt lenger tid, men som også gjør at de kjappe stegene funker enda bedre, de skal vi gå gjennom nå.

Tøye bryst og trene romber

Det første du skal gjøre er å begynne å tøye litt på brystmusklene. For, som sagt, vi sank litt sammen både fordi brystryggen ble tyngre og for å kompensere for den store magen, noe som gjorde at vi ble mer svai. Og alt vi gjør nå er framover, og det kommer det til å være ganske lenge. For du skal bære barn, du skal dytte vogn, du skal bære tyngre skittentøyskurver, tyngre matvareposer, og så videre, så brystmusklene er veldig stramme. Men ved at du slipper opp på brystmuskulaturen, er det lettere å få skuldrene tilbake. Men det kan også hende at du må få løsnet på noen låsninger, for det er endel som sliter med å få rettet seg opp fordi de får låsninger mellom skulderbladene.

Det kan også være tyngre for deg å rette deg opp fordi muskulaturen mellom skulderbladene, de som vi ofte kaller rhomboideus, er for svake. Disse musklene må du trene med veldig lette vekter, for de er ikke så veldig sterke, og de er ikke like store. Det er for eksempel veldig mange som trener roing, og de tror at de blir veldig sterke mellom skulderbladene. Men de trener muskelen lenger ut på siden, og denne går frem og fester på framsiden av armen, som igjen er med på å dra skulderen din nedover og framover, og da fikk du den dårlige holdningen igjen.

Bekkenbunn og mage

Du må altså tøye brystet og trene rhombene, og så må vi jobbe litt lenger nede, med bekkenbunn og mage. Se for deg en pappeske med fire vegger, der pustemuskelen er en vegg, ryggmusklene er en vegg, bekkenbunnen er en vegg og magemusklene er en vegg. Bekkenbunnen din og magen din har blitt strukket ut under svangerskapet, uansett om du har født vaginalt eller med keisersnitt. Og ved at du har gått gravid, har du fått en ekstra stor påkjenning på disse musklene. Dessverre skrur ikke disse musklene seg på igjen på en-to-tre. Når de har fått den utstrekningen, henger de bare og slenger etterpå.

Click here to subscribe

Se for deg dette bildet: Pappesken står ute, og du setter på sprederen. Sprederen beveger seg fram og tilbake og dusjer to av veggene. Hva skjer med en våt pappeske? Jo, den kollapser. I hvert fall de to veggene som får vann på seg. Se for deg fronten som magemusklene og ryggen som ryggmusklene. Hva skjer med ryggen når fronten kollapser? Jo, den vil følge etter. Den vil bøye seg og se ut akkurat som den dårlige holdningen du har. Og kollapser bunnen, altså bekkenbunnen, så synker du sammen den veien også.

Poenger med dette bildet er at det ikke hjelper om to vegger er tørre hvis de to andre er våte – det blir for tungt for de tørre veggene å løfte. Vi må ha en stabil pappeske på alle kanter for at den skal holde seg oppe, og det er der din holdning kommer inn. Du er nødt til å trene bekkenbunnen og magen din for å holde oppe styrken og stabiliteten og holdningen. Og trener du bekkenbunn og mage, vil du også bli mye sterkere til mye annet, og du vil få en tett bekkenbunn, noe jeg er helt sikker på at du får.

Stå rett og gå rett

Men for å kunne trene bekkenet og magen og gjøre andre styrkeøvelser, er du også nødt til å kunne stå rett og gå rett. For det hjelper jo ikke så veldig mye å sitte og trene armmusklene hvis du trenger å bli sterk bak i ryggen. Du må kunne klare å holde deg oppe i ryggen for å kunne gjøre øvelsene riktig. Og det er der de tre stegene som du kan laste ned kommer inn. For det er tyngre å jobbe med bekkenbunnen og magen din når du ikke står rett. Men for at du skal kunne stå rett i lengden, er du nødt til å trene bekkenbunnen og magen. Så som du skjønner, henger allting sammen.

Gå nå inn og last ned de tre enkle stegene for at du skal få en bedre holdning. Jeg lover deg, det gir deg en bedre holdning allerede i dag. Bedre holdning gjør at du ser flottere ut, du får mer energi, du slanker deg mange kilo uten å ta av deg et gram, du får mindre vondt, og du får mer kontroll på bekkenbunnen og magen din. Og hvem vil ikke ha en sterk holdning og kunne trene seg videre, kunne løpe, hoppe, stå lenge, og rett og slett kunne bruke kroppen i hverdagen? Gå inn og last ned øvelsene, og så sees vi på andre siden.

Click here to subscribe

Marianne