Har du vondt i kjeven? Kjenner du at du biter tenner, at du er stram i kjeven, kanskje til og med kjenner at det presser litt opp i hodet og at det knekker litt i kjeven? Dette er innlegget for deg, så du kan få noen tips og råd på hvordan du kan behandle kjeven din selv.  

For kjeven din henger sammen med så utrolig mye mer enn du tror! Du kommer til å elske disse øvelsene, for de er enkle, de er lette, og du får supereffekt veldig fort – og det vil vi ha. Og noe i hvert fall jeg vil ha, er øvelser som jeg kan legge oppå en annen situasjon i hverdagen – og jeg vil gjøre det enkelt, jeg vil gjøre det spiselig, og jeg vil gjøre det så jeg kjenner effekten.  

Alt henger sammen 

I kjeven har vi masse muskulatur. Vi har blant annet tyggemuskulatur som går fra øverst i kinnbeinet og ned til kjeven. Men muskulaturen som går oppe over tinningen henger også sammen med muskulaturen lenger nede. Noe av det jeg som naprapat er veldig opptatt av, er å se hva som skjer i muskulaturen i hele dette området. For kjeven din påvirker også bekkenbunnen din, den påvirker pusten din, og den påvirker muskler og skjelett ellers i kroppen.  

Hvordan ser tunga di ut? 

Det første du skal gjøre, er å ta en titt på tunga di. En del av oss har tagger rundt kanten av tunga – og har du det, så er det tegn på at du presser tunga di mot tennene. Og da trenger du absolutt å gjøre disse øvelsene. Noen presser tunga opp og fram i ganen, andre biter tenner, og noen skyver tenner. Uansett hvem av dem du er, så kan du gjøre akkurat disse øvelsene. 

Massere kjeven 

Det første jeg vil tipse deg om, er å plassere de tre midterste fingrene dine innunder kjevebeinet og massere, med sirkulære bevegelser, nedover muskelen du finner der. Start på toppen og masser nedover på siden av kinnet. Kjenner du at det sitter litt ekstra i et område, kan du jobbe litt ekstra der. Ikke ta i for hardt, bare jobb så du kjenner at du får satt i gang muskulaturen. Jobb med sirkulære bevegelser, og rolig, så du ikke trenger å holde noe igjen med kjeven. 

Vibrere kjeven 

En annen øvelse som er kjempegod for å få av spenningen i kjeven, er å lage en slapp v-lyd på utpust. Det høres kanskje litt rart ut, men test det! Du får en vibrerende bevegelse i kjeven, samtidig som du jobber masse med pusten din, og også med bekkenbunnen og magen din – flere øvelser i ett smekk!  

Det vil også være med på å få i gang bevegelsen. For det å skulle slappe av i kjeven kan ofte bli til at man presser motsatt vei, og det vil vi jo ikke. Når vi først skal slappe av og få bort en spenning, vil vi jo ikke spenne oss mer opp.  

Slappe av i tommelen 

Den tredje og siste øvelsen jeg vil gi deg, er rett og slett å bruke tid på å slappe av i tommelen. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, og jeg fikk faktisk tips av en kunde om det. Ved at du slapper av i hele tommelleddet, hele veien opp og inn i muskelen over tommelleddet, så vil du kjenne at i takt med at du bare sitter med hendene slapt i fanget med håndflatene opp, og kjenner at tommelen din slapper mer og mer av, fra ytterst til innerst, på oversiden og på undersiden, hele veien, kommer du også til å slappe av i kjeven din.  

Få øvelsene inn i hverdagen 

Siden jeg elsker å smette øvelsene inn i hverdagen – ikke sette av tid, bare gjøre det enkelt – så kan jeg tipse deg om at det med tommelen og den vibrerende lyden kan du gjøre når du går og legger deg, og det å massere kjeven kan du gjøre når du sitter på toalettet. For når du slapper av i kjevemuskulaturen, slapper du også av i bekkenbunnen – tro det eller ei – og da får du tisset mer.  

Test dem! 

Test disse øvelsene – tre øvelser som vil hjelpe både kjeven din, men faktisk også bekkenbunnen din, så du får bedre kontakt på det du trenger og det du ønsker.  

Jeg gleder meg til å høre hvilken av de tre øvelsene du skal starte med i dag! For ja, du må faktisk starte med noe for at du skal få en endring. Vi kan ikke bare se på noe og tenke at vi skal gjøre; vi må gjøre, og vi må implementere – det er da vi får action!  

Bruk øvelsene, og lag deg selv en nydelig dag. Hvilken av de tre øvelsene skal du gjøre i dag? En av dem, noen sekunder –det klarer du. 

klem Marianne