I dag snakker jeg om det å ha kink. Du vet, det hugget du kjenner, og så orker du ikke å bevege deg. Du bøyer deg framover, og så sitter kinken der. Du har kanskje ikke kink akkurat nå, men før eller senere vil de aller fleste få en eller annen form for kink et eller annet sted – enten i korsryggen eller oppe i nakken.

Jeg vil ikke at du skal være den som får det, og derfor tenkte jeg at jeg skulle gi deg noen tips nå, så du kan ha dem litt i bakhodet til den dagen du får kink – eller rett og slett for å dele dem med en venninne som har kink, allerede i dag.

Det er ikke farlig!

Kink, eller de huggene, er ikke farlig. De aller fleste kinkene kommer fordi muskulaturen rett og slett er drittlei av å gjøre den samme jobben – og så sier den bare: Dette gidder jeg ikke mer! Og så drar den seg sammen. Litt på samme måte som når noen maser på deg en gang, to ganger, tre ganger, sju ganger, ni ganger … Til slutt kjenner du: Nok! Og så kjenner du: Ah, jeg hadde ikke trengt å bli irritert for det …

Sånn er det med muskulaturen din, også. Når du gjentatte ganger, kanskje uten at du tenker over det engang, bruker muskulaturen din, og muskulaturen jobber fram, tilbake, fram tilbake – og til slutt: Nei, dette gidder jeg ikke mer! Og så sklir du på isen, eller du skal løfte opp noe, og så – pang! – sitter den der.

Veldig ofte er det bare det at muskulaturen din er trøtt, irritert og sliten – og så drar den seg sammen. Men det du da skal vite, er at det veldig sjeldent er farlig. En kink er bare at muskulaturen har dratt seg sammen. Det kan også være en låsning – men muskulaturen er som oftest alltid med.

Forebygge

Det jeg vil anbefale deg å prøve å gjøre, er for det første: å forebygge så du ikke skal få den irritasjonen – ved hjelp av trening, tøying, behandlinger (de som ofte får kink og gjør det, unngår gjerne å få kinkene tilbake).

Bevegelse

En annen ting: Når du først får den kinken – hold deg i bevegelse. For når du holder deg i bevegelse, så fosser blodet igjennom og tar med seg mye av slaggstoffene og dritten som ligger inni muskulaturen. Litt på samme måte som når du skal ta oppvasken: Tenk at du har et fat, og du har vann, og så kommer det en og en dråpe. Da tar det veldig lang tid å skylle av det fatet. Men har du trykk på det fatet, så får du med deg mye mer av skitten.

Det samme er det med muskulaturen din. Kom deg ut og beveg på kroppen din.
Noe av det verste du kan gjøre når du får kink, er
1: å være redd, og
2: å ikke bruke kroppen din.
Du må ha blodsirkulasjon for å få bort den dritten. Det er ikke sikkert du orker å gå så lenge – men gå i hvert fall litt! Og gjør det ofte, så du holder kroppen din i gang.

Tøying

Neste tips er å tøye litt. Når du bøyer deg over til siden og du kjenner at kinken sitter der, eller at du ikke kan vri hodet over til siden eller framover: Prøv å tøye i motsatt retning av der du kjenner det. For når du tøyer i motsatt retning, får du strekt ut litt i det området. Og det har ikke så mye å si hvordan du tøyer. Bare prøv å tøye – og hvis du kjenner at det strekker, holder du der i 30-40 sekunder.

Et par tips: Hvis du har vondt i korsryggen, så tøyer du i rompa og hofteleddsbøyeren. Har du vondt i nakken, så kan det være greit å tippe over til siden og litt framover. Bare finn din ting. For det er så mange småtøyninger som er kjempefine.

Ikke være redd – bruk kroppen din

Husker du hva vi skal gjøre? Ikke tenke på det, holde deg i bevegelse, forebygge med å trene, tøye – og en siste ting: Ikke vær redd. Bruk kroppen din. Det jeg ser, er at veldig mange her på klinikken, som har hatt mange kinker og prøver å forebygge, slipper å få de kinkene.

Noen ganger må du få hjelp. Og det å få hjelp til å løsne opp på en låsning eller få trykt ut en spenning ordentlig, gjør gjerne at ting forsvinner fortere, og at det ikke kommer så ofte tilbake.

Husk at kroppen din er det eneste du har med deg hele livet. Vi sliter på skoene, jakka, telefonen, og vi bytter dem – kroppen vår er det eneste vi har hele livet. Ikke rart den blir litt trøtt og sliten!

Forebygg litt, så du har mer å gå på. For hver gang du strekker ut armene, bøyer opp, strekker ut, bøyer opp, så bruker du muskulaturen. Og da trenger du også å slappe av innimellom. Det å gå med høye skuldre kan gjøre at du blir stiv i skuldrene; det at du har en dårlig holdning kan gjøre at du blir veldig trøtt og sliten i korsryggen – you name it.

Få løsnet litt på det, og få hjelp til å korrigere så du blir oppreist – sånn at du kan tilpasse treningen og livsstilen din til en kropp som du samarbeider med.

Dette blir bra! Ikke bli redd, jobb med disse tipsene og øvelsene, ta gjerne en behandling – og så vet jeg at den kinken er like raskt borte som den kom.

Marianne