Har du vondt i og rundt halebeinet? Kanskje du setter deg oppå beinet ditt for å unngå smerten, og kjenner at det iler litt når du reiser deg opp? Her er noe av det det du kan sjekke ut for å finne årsaken til at du har disse vondtene. For selv om bilder og undersøkelser kanskje ikke viser så mye, så skal du ikke godta at det er sånn. Du skal finne ut hvorfor du har vondt.

Redd for å få vondt

En av årsakene jeg veldig ofte ser på de som har vondt ved halebeinet, er rett og slett redselen for å få vondt. Ja, det høres kanskje banalt ut – men det å være redd for å ha vondt gjør gjerne at vi spenner opp muskulaturen. Og når vi spenner opp muskulaturen, så får vi muskelspenninger og triggerpunkter som gir mer smerte. Så utgangspunktet for smerten din er kanskje borte, men du har bare fått et nytt problem, eller noe som kommer igjen og igjen.

Det er litt på samme måte som at hvis du går rundt og er stressa og redd, så går du med høye skuldre. De høye skuldrene kan igjen gi stråling ut i armen, hodepine og mange av de andre symptomene. Det samme kan spenninger rundt setet gjøre.

Spent setemuskulatur trenger hvile

Veldig mange som går rundt og har vondt i halebenet, går og spenner opp setemuskulaturen. Og i rumpa sitter det masse muskulatur som går ut for å stabilisere hofta di – muskulatur som du jobber med for å holde deg igjen når du skal bøye deg framover, og som du jobber med når du skal stå og gå. Når denne muskulaturen blir stram, så begynner det å dra i halebeinet ditt. Disse spenningene kan altså veldig ofte gi mer smerter rundt halebeinet.

Så mitt første tips til deg er å passe på at du slapper av når du sitter: at ikke muskulaturen din er på og på alerten før problemet kommer, men at du tillater deg å slappe av. Tillat deg også å slappe av i anklene, i knærne og i hoftene, sånn at muskulaturen din får lov til å hvile. Det er kjempeviktig for at du skal bli kvitt de plagene du har nå.

Få kontroll på bekkenbunnen

En annen ting jeg alltid spør om når det gjelder smerter rundt halebeinet, er hvordan kontrollen på bekkenbunnen er. Dersom vi er redd for at det skal komme luft fra skjeden eller bak (eller kanskje til og med avføring), så har vi også en tendens til å sette muskulaturen på og være på, i tilfelle det skulle komme noe. Problemet er bare det at hvis muskulaturen i bekkenbunnen din har vært på hele tiden, så har ikke musklene så mye å gå på når luften kommer til å presse.

Så også her er det veldig viktig å
1) få kontakt med bekkenbunnen så du vet hvordan du skal jobbe med den og ikke jobbe med all annen muskulatur, f.eks. rumpa
2) klare å jobbe med å slappe av i bekkenbunnen. Bekkenbunnen din skal ikke bare jobbe, den trenger også å slappe av.

Spenne opp og slappe av – balanse er viktig

En balanse mellom det å spenne opp en muskulatur og å slappe av i en muskulatur, er kjempeviktig. For på lik linje med at du ikke på forhånd kan sette på plaster på barnet ditt i tilfelle det faller – du kan ikke på forhånd gå og være engstelig for at barnet kanskje snubler – så kan du heller ikke begynne å sette på muskulaturen for å beskytte halebeinet ditt.

Så mitt råd til deg i dag er lite, men samtidig ganske komplekst: Det er rett og slett det å begynne å slappe av i setemuskulaturen, i hoftene og i lårene dine, samtidig som du tillater deg å slappe av i bekkenbunnen din.

Bruk gjerne øvelsene du finner under mammaklinikken.no/bekkenbunn. Der jobber vi med å spenne opp bekkenbunnen, men bruk gjerne de samme beskrivelsene som jeg bruker der, til å finne ut hvordan du skal slappe av i muskulaturen din og bli kjent med den på en annen måte. 

Ikke gi opp!

Men du, viktigst av alt: Gi aldri opp! Få svar på hvorfor du har vondt rundt halebeinet. Ikke bare kompenser med å sitte på beinet ditt eller gå rundt og spenne deg; gjør noe med problemet. Og det er jeg helt sikker på at du har prøvd å gjøre. Men vit at det alltid er noen som tenker på en annen måte, som ser det på en annen måte – så fortsett å søke hjelp til du får svar.

Vi er her dersom du ønsker deg time her, men det viktigste av alt er at du gjør noe for deg. Du fortjener ikke å ha smerter, så ta vare på deg og kroppen din NÅ.


Marianne