Hva er din vei?

Nå i januar er det veldig mange som starter å trene. Treningssentrene er stappfulle – og det er en grunn til at de ikke er fulle om et par måneder, og det er også en grunn til at veldig mange er periodetrenere.

Jeg tenkte jeg skulle dele noen tips med deg, som gjør at du kan være den som trener og tar vare på kroppen din gjennom hele året, men som også gjør at du finner din vei. Kanskje ikke treningssenter er riktig for deg? Og kanskje det er derfor du, som jeg, noen ganger har startet opp – og falt av.

Hva er forenlig med deg og ditt liv?

Jeg tenker at det aller viktigste er at du sjekker ut hva som er forenlig med deg og ditt liv. Hva er du villig til for å oppnå det du ønsker?

Jeg vet ikke med deg, men jeg har endel ganger gått altfor hardt ut. Lagt en plan for hva jeg skal trene, og ganske fort innsett at – hm … det her har jeg virkelig ikke tid til. Eller, jeg har egentlig tid, men jeg er ikke villig til å ofre den tiden det tar. Jeg er ikke villig til å stå opp klokka 5 for å trene på morgningen. Når barna er lagt, vil jeg være hjemme. Jeg vil være sammen med dem i helgen.

Hva er du villig til å ofre?

Det er sånne små ting som avgjør om du kommer til å komme deg på trening. Og da er det viktig å ikke sammenligne seg med noen andre. for du er du. Du har ditt liv, og du har din kropp og dine ønsker for din kropp. Så det er viktig å sette seg et realistisk mål i forhold til den tiden du er villig til å ofre.

Og å ofre? Ja, noen ganger får du også mer igjen for å trene. Sånn som jeg: Jeg får mye mer energi av å trene, og jeg blir en bedre mamma, for når jeg trener og tar vare på kroppen min, så øker humøret, jeg har mindre vondt (eller jeg har ikke vondt), jeg får økt kondis, og jeg kjenner at jeg er sterkere, noe som gjør at jeg kan si ja til barna mine oftere.

For en av de tingene jeg må sjekke når jeg skal begynne å trene og jeg skal ta valg, er: Er dette forenlig med det livet som jeg nå ønsker å ha som mamma?

Hvordan står det til med kroppen din?

Boot camp, masse tung styrke og løpetimer er kanskje ikke for deg. Du må også ta en sjekk på hvordan det er med kroppen din. Hva er status med kroppen din nå? For det å ta jumping jacks og begynne å løpe lange turer er kanskje ikke forenlig med sånn kroppen din er nå.

Kjenner du at du lekker, får du vondt av de øvelsene du gjør, så er det kanskje ikke det du skal gjøre. Det er kanskje ikke der du skal starte. Du skal kanskje starte på et lavere nivå, der du kan samarbeide med kroppen din og bygge deg opp igjen.

Når vi skal begynne å motivere barna våre til å gjøre ting, så forventer vi ikke at de skal begynne å være toppidrettsutøvere første dagen. Ha det gøy i prosessen! Det viktigste er at du synes det er gøy! sier vi til dem – i hvert fall gjør jeg det. Og det samme gjelder for oss mammaer.

Jeg vet heller ikke med deg, men jeg hører mange småbarnsmødre som sier at de har droppet all type trening og aktiviteter for barna, både når de er i barnehagen og også de første årene på skolen, for de har mer enn nok – de vil heller at de skal være fysisk aktive i sin hverdag.

Hva er det du trenger?

Og det gjelder også for deg. For vi trenger ikke å gå på treningssenter. Vi trenger ikke å trene mange timer hver eneste uke for at vi skal ha en kropp som fungerer. Men vi må være bevisst på hva vi trenger. Hva trenger du for å leke med barna og løpe sisten, kunne lære dem å sykle, være med på trampolinen? Jo, du trenger kanskje å trene litt mer på hoftene, på stabilitet, på bekkenbunnen din – og da er det de tingene du må trene for at du skal oppnå det målet, f.eks. til sommeren.

Et av mine mål er å kunne bære barna mine, f.eks. ut av bilen når de har sovnet, når de er trøtte og slitne, hvis noe skjer – og barna mine blir bare tyngre og tyngre, så da må jeg bli sterkere og sterkere. Jeg må være sterk i knebøy, jeg må være sterk i utfall for å kunne komme meg opp med dem. Jeg må ha sterke armer for å kunne løfte dem, jeg må ha rygg og mage som samarbeider for at overkroppen og underkroppen ikke skal være to enheter, men samarbeide.

Ingen endring skjer hvis ikke du gjør en endring

Hva vil du ha? Hva er det du trenger? I perioder i livet er ikke det å fly på treningssenter og sammenligne seg med andre, det som er riktig. Kanskje skal vi gjøre noen øvelser hjemme? Kanskje du bare skal legge deg ned på matta sammen med ungene og leke med dem, trene med dem, og gjøre det lille lille?

For nei, det hjelper ikke å gjemme seg bak det at du er mamma, det at du ikke har tid. Vil du ha resultater, så er du nødt til å gjøre jobben. Ingen endring kommer uten at du også endrer noe. Så sjekk hva du egentlig ønsker. Hva trenger jeg? Hva er forenlig med meg og mitt liv? Og hvordan kan jeg få tilpasset dette så det går hånd i hanske og jeg blir den sterke, tette og solide mammaen jeg trenger å bli – hvis det er det ditt ønske er.

Har du lyst til å få noen tips på hvordan jeg anbefaler deg å komme i gang, så går du inn på mammaklinikken.no/komigang.

LA dette bli ditt år 🙂

<3 Marianne