Er du en av de som kan kjenne at tarmen ikke alltid fungerer? Kan du kjenne at luften er der, du må prompe litt, det er ømt i magen? Kanskje du kjenner på forstoppelse? Både hjemme og på jobben – og kanskje spesielt og enda mer på ferier? 

Enkle steg – inn i hverdagen

Du er på riktig sted. For det å ha en mage som står ut, det å ha en mage som føles stinn og er vond, er det utrolig mange mammaer som har. Det er flere årsaker til det, men det er også noen enkle steg til at du kan få en mage som er i balanse og som fungerer, selv om du er bortreist.

For det er noen enkle nøkler. Jeg skal dele seks av dem med deg i dag, så du kan få en tarm som fungerer i din hverdag og på ferie. Det er ikke masse hokuspokus, det er enkle steg som du enkelt kan få inn i hverdagen din. For ja, jeg elsker det som er enkelt. Jeg elsker det å gjøre livet mitt bedre, ha det godt og føle det godt med meg og i meg. Og tarmen, magen, er en veldig viktig brikke.

Jeg vet at veldig mange blir flaue, får vondt og har ubehag når tarmen ikke fungerer. Men jeg har selv akkurat vært på ferie, og jeg brukte de seks stegene som jeg nå skal lære deg, som gjorde at magen min fungerte som bare det. Den har aldri fungert så bra, og det å tenke på hvor enkelt det faktisk var, var nesten litt skummelt!

Tygg, tygg, tygg!

Det aller første tipset jeg vil dele med deg, handler om de hvite tennene. Tennene dine er til for å tygge. Tennene din er redskapet som gjør at du finfordeler maten din. Det finnes ikke tenner nede i tarmen, så det å huske å tygge maten godt, selv når du er sammen med andre mennesker, er kjempeviktig.

Jeg vet at jeg ikke er så god til å tygge når jeg er i store sosiale settinger, for eksempel konferanser og møter. Derfor velger jeg heller mat som er lett å tygge eller lettfordøyelig, så jeg slipper å bruke tennene altfor mye. For skal du ha noe som er veldig hardt, så må du tygge mye – mens har du noe som er mer flytende, trenger du ikke tygge like mye.

Men tennene, de er oppe i munnen din, de finnes ikke nede i tarmen – så husk å bruke tennene dine. Og det som også er så fint: Når du tygger, så produserer du spytt som gjør at du myker opp maten, noe som gjør at tarmen ikke blir like treg fordi det stopper opp litt. 

Drikk vann!

Apropos treg: Tips nummer to er å huske å drikke vann. Vi mennesker har en tendens til å drikke litt for lite vann. Det å drikke nok vann – og da snakker jeg ikke om kaffe, jeg snakker ikke om te, men VANN – er kjempeviktig for at du skal få smøring inne i tarmen din.

Det samme gjelder egentlig med fett; det å våge å spise ting som er litt fett, kan være med på å smøre tarmen din. Og det er så viktig, for hvis ikke så blir det så tregt. Du vet, hvis du skal massere og du ikke har massasjekrem, så blir det litt trått – og det samme skjer inne i tarmen din.

Så husk å drikke vann jevnt over dagen. Start alltid dagen din med å drikke vann, så tarmen din får smøring og dermed kan jobbe lettere. For når det stopper opp, blir det både illeluktende promp, stinn mage, gravidemage og en tarm som blir forstoppet – og det vil vi ikke ha. 

Spis glad og fargerik mat

Veldig mange spør meg også: Hva er det du spiser? For ja, det å spise riktig er viktig. Men noen ganger så kan vi gjøre det litt for komplisert. Vi overkompliserer det å spise riktig og det å spise sunt.

Jeg er superfan av å gjøre livet enkelt, overkommelig og lett for meg. Derfor har jeg én gyllen regel når jeg spiser mat, og også når jeg serverer mat til barna mine. Det er rett og slett å spise fargerik og glad mat. Mat som gjør meg glad. Loff, pizza, pasta og ris – veldig lite farger, veldig lite spirit. Mens grønnsaker og frukt – du ser det for deg? Du ser hvor mye gladere det fatet ser ut enn det plaine fatet som ikke har farger?

Det er mitt enkle triks. Jeg tenker bare: OK, mitt fat skal være fargerikt. Jeg liker glede, og jeg liker å fylle meg med positivitet, med glede, med energi – og det å spise fargerikt har gjort det veldig enkelt for meg å spise sunt. For når jeg spiser fargerikt, så får jeg i meg masse fiber, jeg får i meg masse gode vitaminer – og i grønnsakene og frukten får jeg også masse væske i kroppen. Derfor passer jeg alltid på at hvert måltid er fargerikt, så jeg kan bli glad og tarmen min kan bli glad. 

Fiber gjør susen

Jeg passer også på å plusse på litt fiber. Til en frokost, for eksempel, kan jeg gjerne ta en yoghurt og legge litt ekstra fiber på den. Linfrø, solsikkefrø, chiafrø – you name it. Legg på fiber, og bruk tennene til å tygge, så magen din igjen har noe å jobbe med.

Det som er tørt, det som er plain, det vil ikke magen din ha. Da blir den litt sur, litt grinete – for det er så kjedelig! Han vil se spiriten, han vil se gleden, akkurat som det du vil se.

Du vet, høsten, mørkt, regn, overskyet – det gir ikke god energi. Blå himmel, sol, friske farger – det gir energi. Og det samme er det med tarmen din. Så bare tenk: Hva gjør meg glad? Jo, friske farger – og da spiser du også mer av det. Og tarmen din kommer til å elske det! 

Pust med magen

Neste triks er noe jeg vet at veldig mange mammaer sliter med, og det er nemlig noe så enkelt som å begynne å puste med magen. Magen din er til for å brukes, og i Sterk Mamma lærer jeg bort hvordan vi jobber med magen og hvordan vi skal puste med magen, sånn at magen er med oss, støtter oss og masserer tarmen.

For ja, når vi puster nede i magen i stedet for høyt oppe i brystet, så vil magen gå inn og ut. Det er som en massasje av tarmen, som gjør at tarmen din fungerer veldig mye bedre. Det er en av årsakene til at Sterk Mamma-jentene veldig ofte forklarer at de ikke ser like gravide ut, at de har bedre støtte og at tarmene deres fungerer bedre.

Uten massasje stopper magen opp

Det å puste bare oppe i brystet, eller det å ikke bruke magen fordi man ikke liker den eller fordi man skal holde den inne, gjør at magen ikke får massasje, og dermed får du også mer forstoppelse og mer luft. For når ting ikke masseres rundt, så stopper det opp. Og det som stopper opp blir fordervet, det begynner å lukte, og det blir så kompakt at det blir vondt å få det ut. Og da, kjære du, kan du både få gravidemage, og du kan begynne å kjenne på hemoroider fordi det er for hardt å presse det ut. Og det er ikke noe som du og jeg skal ha.

Så pust helt ut og kjenn at du lander langt ned i magen; pust så langt ut du bare kan. Da kommer du ned i magen. Og la magen din få lov til å gå ut. Det er så fantastisk deilig og enkelt, og en fantastisk måte å få magen din til å fungere. 

Drikk det som får tarmen i gang

En siste ting er hva vi drikker. Det å drikke vann er kjempeviktig for å smøre tarmen. Det er også viktig for å gløde på utsiden, for å få en hud som er myk og smidig. Drikker vi ikke vann, så blir magen og huden sur, og det vil vi ikke, så husk å drikke vann.

Men jeg skal helt ærlig innrømme at jeg er en kaffeelsker! Jeg syns at det å starte dagen med en kopp kaffe gjør meg godt. Jeg elsker lukten, jeg elsker varmen, jeg elsker kosen med det – og helt ærlig: Når jeg starter dagen med en kopp kaffe (kanskje ikke noe som alle anbefaler før maten …) så får jeg virkelig tarmen min i gang. Jeg trenger ikke alltid å ta den før maten, men når det er litt ekstra, så kan det trikset være med på å løse opp i problemene. 

Test triksene

Så test dette ut. Start gjerne med én ting, eller ta to, eller få det inn som en vane. Bygg på litt etter litt. Gjør det lite, lett og overkommelig – gjør det enkelt for deg, sånn at du får en tarm som fungerer. For luft, gravidemage og forstoppelse handler veldig ofte om funksjon på innsiden og på utsiden.

Glød i vei, ta vare på magen din og si: Hei du! Nå skal jeg ta vare på deg! For magen din, den er din, den skal støtte deg opp, den skal samarbeide med deg – og det funker ikke like bra når den er forstoppet, når det er luft og den gjør vondt. Så start med ett av disse seks triksene på hvordan du får en mage i balanse – og husk å lagre denne posten så du har den til neste gang du skal på ferie. 

Og du – så du denne?


🌸 Marianne