Visste du at Sterk Mamma kommer fra filosofien om at vi mammaer er sterke?
At vi mammaer fungerer og at vi er sterke nok til vår hverdag?

(Jeg har laget innlegget for deg som video også så dersom du fortrekker det er det bare å skrolle ned på siden)

Vi har mange kjælenavn for magen vår. Spesielt etter at vi har fått barn. Mammamage, bollemage, gravidemage, gelémage, fluffymage … Listen fortsetter. Men uansett hva du kaller magen din: Navngi den med kjærlighet. For tenk på den fantastiske jobben den har gjort!

Og vis magen din den respekten den fortjener. For magen din er en ekstremt viktig brikke for at du skal bli en sterk mamma – for at du skal være den sterke mammaen som fungerer både inni deg og utvendig i den hverdagen du har.

Det er fem ting som mange glemmer å fortelle, som mange leger, treningsinstruktører glemmer å fokusere på, og som gjør at dessverre veldig mange av oss mammaer bruker veldig lang tid på å komme dit vi ønsker. Vi oppnår ikke de resultatene vi ønsker, vi føler at vi går på en smell gang på gang på gang, og tanker kommer:

Ah, men det funker ikke for meg, jeg har prøvd alt.

Men tro meg, du har ikke prøvd alt. Lytt til disse fem tingene som veldig mange glemmer, og ta med deg det du trenger, så du kan rette fokuset mot det du ønsker og mot det du trenger, i din hverdag, for at du skal bli den sterke mammaen som fungerer til det hun ønsker. 

1. Situps – er det egentlig det jeg trenger nå?

Situps er kanskje ikke med på å fjerne din mammamage. Jeg vet at situps er en veldig vanlig øvelse. Og om situps er farlig for en diastase eller ikke, det vet vi ikke helt ennå. Men det jeg veldig ofte ser, både på klinikken og på Sterk Mamma-jentene, er at når vi begynner å ta en situps, så trener vi ikke de riktige magemusklene, og vi får et økt press inne i magen og ned i bekkenbunnen. 

Hva er det du egentlig ønsket å oppnå med å ta situps? Det å sjekke magen sin, og spesielt sjekke nummer 2 i denne magetesten, er en nøkkel som vil gi deg svar. For om du ønsker å ha en mage som støtter deg; om du ønsker å ha en mage som ser flat ut, og som fungerer – blir det da helt riktig at magen din går ut når du spenner den?

Om magen din spenner seg masse høyt oppe ved ribbeina og tyter ut under navlen – var det det du ønsket? Dersom det ikke var det du ønsket, så er det andre øvelser du bør starte med først, før du begynner med å gå over til en vanlig situps.

For nei, det er kanskje ikke så farlig for diastasen – men veldig mange kommer inn med større problemer i bekkenbunnen, mer plager i hofta, mer vondt i ryggen, stivere nakke og dårligere pust. Og hvis ikke du ønsker dette, så er kanskje situps noe du skal putte litt til side. For situps er noe vi ser både påvirker presset ut i magen, men også ned i bekkenbunnen.

Så test nå, hva som skjer med magen din når du gjør øvelsene. Hva skjer? Og hva ønsker du at skal skje? Skjer ikke det du ønsker at skal skje, så dropp øvelsen og finn deg en annen. Veldig mange trenger å starte på et lavere nivå, for så å bygge seg opp. Og det gjør vi i Sterk Mamma.

2. Skal jeg suge inn magen?

Det andre jeg ser at det ofte blir gitt råd om, og som setter en stopper for deg, er å holde magen inne. Sug inn magen!

Nei, det engasjerer ikke kjernemuskulaturen din. På lik linje med at du ikke orker å gjøre ting hele tiden, men trenger å restituere deg, så trenger også magemusklene dine, og bekkenbunnen din, både å spenne seg og å slappe av.

Det å gå og holde inne magen gjør at magen din
1) blir trøtt og at den står mer ut om kvelden, og
2) at du begynner å spenne andre muskler rundt, f.eks. ryggen din, og holder pusten, noe som gir andre problemer.

Men det er også med på å gjøre at magemusklene dine ikke klarer å være aktive. Det å da slippe ut magen og la magen få lov til å bevege seg fritt, er en nøkkel til at du skal få mer kontakt med magen din, få en flatere mage, og også få en mage som fungerer.

Suger du inn magen din? Trekker du magen din hardt inn, eller holder du pusten? Stopp! Det er ikke de riktige øvelsene for deg. Og mest sannsynlig gjør du dette uten å tenke over det. Og det få skrudd av det der, må vi jobbe litt med.

Vi jobber med det i Sterk Mamma – og jeg vet at det er litt tricky når vi er så vant til å gjøre noe og vi egentlig ikke er bevisst at vi gjør det. Men jeg vet også at når vi øker bevisstheten på det og tillater oss å kjenne – da skjer det også masse.

For magen din og magemusklene trenger å frigjøres, de trenger å forlenges, de trenger å trekke seg sammen, og de trenger å utvide seg. Og på den måten får du en funksjonell og sterk mage. 

3. Trenger jeg å trene bekkenbunnen?

Tredje faktum er at bekken og mage henger sammen. Jeg vet at veldig mange tenker på bekkenbunnøvelser som: Ja, men jeg lekker ikke, så det er ikke så farlig. Jeg har sterk nok bekkenbunn.

Faktum er at bekken og mage påvirkes både under en vaginal fødsel og under keisersnitt, og at kjernemuskulaturen din, som både er bekken og mage, må rehabiliteres etterpå. De må kobles sammen.

Kjernemuskulaturen din består både av diafragma, altså pustemuskelen mellom ribbeina, av ryggmusklene dine, av bekkenbunnen din og av magen din. Og det er grunnen til at veldigmange – alle, faktisk – merker en endring på magen så fort de har startet å jobbe medbekkenbunnen.

Selv om vi ikke har koblet på magen i seg selv, men bare hatt fokuset nede, så begynner Sterk Mamma-jentene å merke forskjell på kontakten, de ser forskjell på magen, og de oppnår det de ønsker. Rett og slett fordi vi kobler allting sammen. 

4. Må jeg operere bort en diastase?

Faktum nummer fire er at du sannsynligvis ikke trenger kirurgi for å korrigere en diastase. I noen tilfeller er kirurgi nødvendig – men det å starte med å jobbe med de riktige øvelsene, slik vi gjør i Sterk Mamma, er det første steget du skal ta.

For kirurgi vil ikke få muskulaturen din til å begynne å jobbe med deg. Det å begynne å jobbe med de små øvelsene, som vi gjør i Sterk Mamma, bygger oss opp fra grunnen, vi øker funksjon og vi får i gang muskulaturen.

Dersom det ikke funker, kan kirurgi være nødvendig. Men i de aller fleste tilfeller er det absolutt ikke nødvendig. Etter samtaler med flere av de som har tatt kirurgi først, så viser det seg at de måtte trene likevel.

Så hvorfor ikke utsette det store inngrepet og se om du kan få effekt; om du kan få den styrken du trenger selv ved hjelp av øvelser. Det er flere av jentene som allerede har merket stor effekt på sin diastase, som har kjent at diastasen ikke lenger er et problem, fordi de har kontroll på den. Og det er det din tur til å kjenne på nå.

5. Er diastase synderen?

Den femte tingen som veldig mange, både leger og treningsinstruktører, glemmer å fortelle deg, er at diastase ikke er den eneste grunnen til at du har en mammamage og at du har de problemene du har. Diastase får mye av skylden, men det handler egentlig ikke om gapet:

Det handler om hvordan magen din fungerer, hvordan kroppen din samarbeider, og hvordan magen din fungerer når du gjør de øvelsene du trenger i hverdagen. For når du har en mage som støtter deg, og når du har en mage som samarbeider med deg, så kan du helt fint ha en diastase.

Det er som å ha en pappeske som kan åpnes veldig fint – men ikke så veldig fint når du skal snu den på hodet, riste den osv.: Da er det fint å sette på en teip. Det samme er det med magemusklene dine.

Og diastase: Nei, alle har ikke diastase. Veldig mange har bare uttøyde muskler, muskler som jobber litt feil vei og som begynner å spenne seg utover i stedet for innover, selv uten diastase. Så kanskje vi ikke skal henge oss opp i den diastasen. Jeg har ikke diastase – da er det sånn.

Du kan også få en endring!

Ta magetesten – og husk å ta de to siste testene. Se på dem, og se hva som fungerer og hvordan magen din jobber med deg. Det er det som er det viktige å teste. Det viktigste er ikke å se på hva som skjer når du ligger nede, når du slapper av – men hva som skjer med magen din i bevegelse.

Og ja, disse jentene kan – og da vet jeg at du også kan. For når du nå tillater deg å tenke over disse fem faktaene og hva du ønsker med din mage – fem fakta som forteller deg hva du trenger og hva du ikke trenger – så vet jeg også at du kan få en endring.

Og det handler ikke om å gjøre mye; det handler om å gjøre litt, det handler om å få bevisstheten på hvordan vi bruker kroppen vår i hverdagen vår, og det handler om å gjøre de små tingene riktig, som å vaske hår, kle på barn eller stå og lage mat – eller bare rett og slett begynne å puste. 

Vi skal ta hver eneste øvelse, hver eneste hverdagssituasjon, steg for steg for steg, inn i Sterk Mamma.
Vi skal sammen lære å forstå kroppen vår på en helt annen måte, så vi slipper alle kompenseringssmertene, som den stive nakken, hodepine, dårlig pust, dårlig kondis, lite energi, vondt i ryggen, stramme hofter, lekkasjer og den magen som står ut.

For ja: Den er ganske fin. Kroppen din er fin, og vi skal snu dette sammen.

Gleder meg til å ha deg med, så husk å sett deg på venteliste nå slik at du får med det når vi åpner opp for påmelding!

Klem Marianne

Slik tester du magen din: mammaklinikken.no/magetest