Men det er bare noe av det….

Jeg har lyst til å dele med deg. For jeg vet at veldig mange mammaer tenker: Jeg burde ha trent, jeg skulle ha trent, jeg har lyst til å komme i bedre form, jeg har lyst til å være sterk, jeg har lyst til å være solid, jeg har lyst til å ha god kondis, være tett, kunne bære barna mine og ha en kropp som henger med, og ikke bare faller hen og blir dvask og slapp. Og det vil jeg hjelpe deg å gjøre noe med.

Rollemodeller

Jeg vet at det er så utrolig lett å sette seg selv på hold, det er så utrolig lett å finne på alle gode unnskyldninger og utsette det å ta vare på seg selv. Men det hjelper verken deg eller barna dine. For vi er så utrolig store rollemodeller for barna våre, og jeg har troa på at hvis vi skal få barn som tar vare på seg selv og står opp for seg selv, så er vi nødt til å være rollemodeller for dem. Men vi er også nødt til å ha en kropp som henger med. Og da tror jeg, og det er min personlige mening, at hvis vi tar ansvar og tar vare på oss selv, kommer oss ut på trening og tar vare på kroppen vår, så vil vi også gi det til barna våre.

Lag en deg plan – stick to it

For at jeg skal komme meg ut, så er det noen ting som hjelper meg mer enn andre. Jeg har nevnt det ene: å få med meg hvordan ting ser ut og hvordan jeg føler meg. Det andre er å legge en plan. En plan som er en plan jeg følger. For de avtalene jeg har med meg selv, er like viktige som de jeg har med andre. Jeg vil lære barna mine at har de en avtale, så stick to it, ikke finn dårlige unnskyldninger. Jeg vil at de skal følge de avtalene de har.

Og det gjelder også deg og meg, at vi må følge avtalene med oss selv. Det å da sette seg ned søndag og planlegge når jeg skal trene og hva jeg skal trene – og stick to it – er så utrolig viktig og effektivt. Og det å legge til rette, også, for å komme seg ut og få trent. Men husk, det trenger ikke å være så himla langt; det å komme seg ut og gå ett kvarter er veldig mye bedre enn å ikke komme seg ut i det hele tatt. Et kvarters tur gir masse avspenning i muskulatur, det gir deg god holdning, og det øker kondisen din – tro det eller ei.

Juster planen om nødvendig

Så ha en avtale med deg selv på hva du skal gjøre og når du skal gjøre det – og stick to it. Og når du ser at det blir vanskelig: som for meg i dag, denne dagen ble litt «oppkutta», jeg visste ikke egentlig ikke helt når jeg skulle nå å gjøre det – da måtte jeg bare omjustere. For det å komme seg ut og få trent sånn som jeg liker – å komme meg ut i skogen – er mye lettere å gjøre når barna ikke er hjemme. I hvert fall når mannen min skal ut, bort eller jobbe. Og da fant jeg ut: Ja, men vet du hva (og nå er jo jeg heldig, da), da kan jeg heller gjøre det på dagen, og så kan jeg heller gjøre den jobben på kvelden.

Så kanskje du må prioritere å komme deg ut og få trent litt, og la mannen lage maten, eller si at «Mamma kommer om en halvtime, for mamma skal bare ut og gå en tur før vi skal dra ned på stranda». Lag en plan, og finn ut hvordan du kan få det til. Og de aller fleste har lyst til å hjelpe til for at du skal få den treningen du trenger, for alle vet at det er veldig sunt og veldig bra.

Kjenn etter – hvordan føler du deg?

Så det ene er å lage en plan, og stick to it. Og så er det det andre, som jeg allerede har delt: det med å få med deg hvordan du føler deg etterpå, hvordan det kjennes i kroppen din etter at du har trent. Hva er det du ser rundt deg, hva er det du hører, hva er det du setter pris på når du er ute?

Jeg synes for eksempel det er kjempedeilig å få sortert tankene, høre på en lydbok, kjenne at jeg blir svett, at jeg bruker kroppen min – jeg føler meg sunn, jeg vet at jeg spiser sunnere etterpå, jeg hører fuglene som kvitrer, vinden som suser i trærne. Det er sånne ting jeg tar vare på, og det er det jeg har lyst til å oppleve – og jeg vet at det gir meg mye mer energi til å være den mammaen jeg ønsker, til å kunne gjøre den jobben jeg vil og å kunne dele de erfaringene jeg gjør med deg.

Tenk ut et mål og formulér det positivt

Det siste og tredje jeg vil anbefale deg, er å ha et mål – og å formulere det positivt. For det å ha et mål på hva du skal gjøre, det å sette seg ned og tenke over hva du skal gjøre, hvorfor du skal gjøre det, og at du formulerer det positivt så du får gjort det du skal og har noe å jobbe mot, vil også hjelpe deg. Og da må du gjøre det på en måte som gjør at du har lyst til å få det. Det er derfor det er så viktig å formulere det positivt, og til noe som er ditt.

Mange tenker: Jeg skal ut og løpe, og jeg skal løpe så langt, så fort – eller jeg skal løfte så mange kilo, jeg skal kunne ta så mange, jeg skal kunne se sånn og sånn ut. Men hvis ikke det er det som er ditt, så er det helt feil.

Hva vil du ha?

Det jeg også ser, er at mange mammaer sier: Jeg skal slutte å tisse på meg, jeg skal gå ned så mange kilo, jeg skal slutte å ha vondt når jeg gjør husarbeid. Når du forteller deg selv alt det du ikke skal ha, så: Sorry (og jeg trodde ikke dette selv før, jeg heller), men da er det det vi får.

Så i stedet for å si at du skal gå ned så mange kilo; finn heller den ene kjolen som du har lyst til å ha på deg. Mitt mål er å ha på meg den gule kjolen, og når jeg har på meg den, så skal jeg føle meg fresh, jeg skal se fin ut, jeg skal smile til meg selv i speilet, jeg skal få komplimenter – for det vil gjøre at jeg blir lykkelig, det vil gjøre at jeg føler meg avslappet … Ikke sant? Da formulerer du det positivt.

Og i stedet for å tenke at du skal trene, at du skal ta bekkenbunnøvelser for å slutte å lekke, så kan du heller si: Jeg skal gjøre disse knipeøvelsene sånn at jeg kan løpe med barna mine i nedoverbakke, løpe til bussen, hoppe på trampoline, hoppe tau og le meg skakk – for når jeg kan le meg skakk på trampolina fordi vi tuller så mye, så gir det meg en god følelse som mamma. 

Så det å lage en plan, stick to it, få med deg hvordan du føler deg – ta gjerne et bilde, eller et lydopptak der du beskriver hvordan du kjenner deg – og lag deg et positivt mål … and you’re good to go!

Jeg håper disse tipsene kan være med på å hjelpe deg til å komme deg ut og få en ekstra fart på ting. Og vil du ha noen eksempler på hvordan jeg lager planen min og noen øvelser: Klikk på lenken under, så skal jeg sende det til deg. 

Lag deg en god dag!