Starte å løpe uten å få smerter i hofter, legger og rygg

Løping er en fantastisk måte å holde seg i form på, men for nybegynnere kan det være en utfordring å komme i gang uten å oppleve smerte eller skade. En vanlig årsak til smerte i hofter, legger og rygg under løping kan være dårlig holdning og svekket bekkenbunnsmuskulatur. I dette innlegget vil vi se nærmere på hvordan du kan begynne å løpe uten å få smerter i hofter, legger og rygg, med fokus på betydningen av å trene bekkenbunnen og ha god holdning.

Tren bekkenbunnen først

Før du starter med løping, er det viktig å sørge for at bekkenbunnen din er sterk og stabil. Bekkenbunnen er en gruppe muskler som holder bekkenet stabilt og støtter organene i bekkenet. Under løping er det spesielt viktig at bekkenbunnen fungerer som den skal, for å unngå smerter og skader.

Det er enkelt å trene bekkenbunnen hjemme ved hjelp av knipeøvelser. Prøv å knipe musklene rundt urinrøret og anus samtidig, og hold knipet i noen sekunder før du slipper. Etter hvert kan du øke antall repetisjoner og holdetiden for å bygge opp styrken i bekkenbunnen.

Ha god holdning

En annen viktig faktor for å unngå smerter og skader under løping er å ha god holdning. Dette betyr at du skal holde ryggen rett, skuldrene avslappet og magemusklene aktive. En vanlig feil blant nybegynnere er å bøye seg for mye fremover, som kan føre til overbelastning av hofter, legger og rygg.

Hvis du sliter med å opprettholde god holdning under løping, kan det være lurt å øve på holdningsøvelser. Stå med ryggen mot en vegg og press baken, ryggen og hodet mot veggen samtidig som du holder skuldrene avslappet. Prøv å holde denne posisjonen i 30-60 sekunder, og gjenta øvelsen flere ganger.

Start sakte og øk gradvis

Når du først begynner å løpe, er det viktig å starte sakte og øke gradvis. Dette vil hjelpe kroppen din å tilpasse seg belastningen og unngå overbelastningsskader. Prøv å løpe i korte intervaller, for eksempel 1-2 minutter, og ta korte pauser mellom hvert løp

Når starter du?

Marianne