Jeg er helt sikker på at du har fått beskjed om å gjøre knipeøvelser. Men jeg er også sikker på at du kunne ha gjort det mye mer enn du gjør i dag. Og jeg tror det er to årsaker til at du ikke kniper. Den ene er at du ikke vet hvordan du skal knipe, at du ikke får det helt til. Den andre årsaken er at du ikke har motivasjonen, du ser ikke helt effekten av og grunnen til at du skal knipe. Derfor skal vi gå gjennom ti gode grunner til at du skal begynne å knipe i dag. For det er ti fantastisk gode grunner til at du må begynne å ta dette på alvor.

1. Lekkasjer

Det første er den vanligste grunnen til at vi kniper, og det er lekkasjer, at vi tisser på oss. Du kjenner den følelsen når du er ute med venninnene dine, og så holder du på å dø av latter og kjenner: Nei! Ikke nå igjen! Jeg tissa på meg! Eller følelsen når ungene spør: Mamma! Har du lyst til å være med og hoppe på trampoline! Mamma, kan ikke du sprette meg? Og du svarer: Eh, ikke nå, vennen min.. Fordi du ikke har tissa, eller fordi du må gå inn og tisse først.

Det å lekke urin er ikke greit, for det setter deg sånn tilbake i det du gjør. Løping, latter, sex, leke med ungene, løfte, nyse – vi skal ikke måtte gå rundt med truseinnlegg, vi skal ikke måtte gå rundt med mørke bukser: Vi skal ha en tett bekkenbunn. Og selv om du har prøvd å knipe før og kanskje ikke helt fått det til, så må du bare prøve å få en annen instruksjon på hvordan du skal finne bekkenbunnen din: en instruksjon som du skjønner, og som bekkenbunnen din klarer å jobbe med. Så ikke gi opp: Fortsett å knipe.

2. Fising og promping

Den andre grunnen til at du skal knipe, er det hullet bak der. Fisen. Hvor flaut er det ikke når du kjenner at den kommer, og så hører du lyden, og så kommer lukta. Du tenker: Var det meg? Jeg håper ingen hørte det. Du vet, når du sitter og ler, og så er du ikke helt bra i magen … Det rompehullet skal du ha kontroll på. Og da kan du ikke bruke rompemusklene. For bruker du rompemusklene, så siver luften like mye ut, og så kommer lyden og lukten – og flauheten. For at du skal få kontroll på hullet bak, må du også jobbe med bekkenbunnen bak, og bekkenbunnen er mye større og mye mer kompleks enn bare det å kutte strålen. Så du må jobbe med hele bekkenbunnen for å få kontroll bak. 

3. Smerter i underlivet

Punkt nummer tre er smerter i underlivet. Du vet de krampene, det at det er litt ubehagelig å gå på toalettet, det er ubehagelig å ha sex, ting kjennes ikke som før … Du skal ha et underliv som er under kontroll. Noen ganger får man vondt fordi muskulaturen er for stram, og da er det også viktig å kunne knipe, både for å vite hvordan du kan spenne en muskel og slappe av i en muskel. Og veldig mange av dere som har smerter i underlivet, har en muskulatur som ikke klarer å slippe opp, jobbe, slippe opp, jobbe – som når du jobber med biceps: spenne, slappe av, spenne, slappe av. Og derfor kommer smertene inne i underlivet ditt. Derfor må du lære deg hvordan du både slapper av og spenner, slik at ikke muskelen står i krampe, noe som er en vanlig årsak til smertene.

4. Framfall

Punkt nummer fire er framfall. Du vet den tyngdefølelsen som du kjenner ned i bekkenet noen ganger – kanskje du ikke kjenner den hver dag, kanskje du bare kjenner den når du ha vært ute og løpt, når du har stått mye, når du har gått mye. Du kjenner en rar følelse av noe som presser og tynger inne i deg. Noen ganger kan man til og med kjenne at det er noe som faller litt ut, både i skjeden, men også bak. Det bytter litt på; noen har det i skjeden, noen har det bak.

Første steg for å jobbe med framfall er bekkenbunnøvelser. Ja, noen må operere, men jeg har også møtt veldig mange kvinner, både på klinikken og i Sterk Mamma, som har fått trent framfallet under kontroll, slik at de kan leve det livet de ønsker uten å måtte operere.

5. Smerter i bekkenet

Punkt nummer fem er smerter i bekkenet. Mange mammaer har smerter i bekkenet. Det føles enten som at det er låst eller løst. Smertene sitter bak ved rompa, på halebenet, eller foran ved symfysen. Endel kjenner det også på utsiden eller innsiden av bekkenet og tenker: Det er bare bekkenløsning, bekkenlåsing, det henger ikke sammen, ting funker ikke, det må bare være sånn … Nei, det skal ikke være sånn!

Det jeg ser, er at når jeg får inn de pasientene som har bekkenløsning, som har smerter i bekkenet, i rompa, på innsiden av lårene, så kan man godt løsne på muskulaturen, man kan godt få bevegelsen i harmoni bak i bekkenet. Men du jobbe med muskulaturen inne i bekkenet for at du skal holde deg bra og ikke få det tilbake. Så smertene som du har i og rundt bekkenet, henger også sammen med knipingen din.

6. Smerter i ryggen

Det samme gjelder for neste punkt: Smerter i ryggen. Du vet når du står, og så kjenner du trettheten nede i korsryggen, du kjenner at du blir svai, du blir sliten og står og vrir og vender på deg. Du er litt stiv om morgenen når du skal reise deg opp, og når du har sittet på gulvet en stund, føler du deg som en 90 år gammel gubbe som skal reise seg opp. Du er ikke 90 år! Du er en frisk og sprek mamma, men du må ha en kropp som støtter deg og stabiliserer deg.

Jeg har behandlet hundrevis, tusenvis av vonde rygger, og igjen ser jeg at hvis ikke bekkenet er i harmoni, hvis ikke magemusklene er på, så kommer ryggplagene tilbake. Så du knipe i bekkenet ditt for at du skal få bort smertene nede i ryggen.

7. Dårlig holdning

Og vondtene, de sprer seg bare oppover. Du vet den brennende følelsen, trøttheten og at skuldrene detter fram, haka detter fram, du blir stiv i skuldrene og sitter og masserer deg selv, du får vondt i hodet – fordi du har fått den dårlige holdningen. Ja, skal du ha en god holdning, så må du også jobbe med bekkenbunnen din. Bekkenbunnen din er gulvet i kroppen din. Og er ikke bekkenbunnen din på, og koblet på videre oppover med magemusklene, så er det som om du ikke har noen front foran, du kollapser, du faller sammen, og så detter magen ut, og så får du den dårlige holdningen. Og kjære deg, da ser du mye feitere ut enn det du egentlig er! Gravidmagen din ser mye større ut enn det den er. Og du ser ikke like flott ut, du har ikke like mye energi. For når du sitter sammensunket, så er det ikke så mye energi å hente. Så for holdningen og energien sin del er det viktig å holde deg oppe.

8. Mage

Det er mange gode grunner til å trene bekken, så begynn i dag. Men vi er ikke ferdige! For det er den magen din. Jeg sa at når du retter opp holdningen, så får du mindre gravidmage. Men så er det den kjipe delen innunder navlen som alltid henger der og tyter ut, selv om du er flat ovenfor. Den magen blir også bedre ved å knipe bekkenbunnen. For når du får bekkenbunnen på og kobler den videre opp sammen med magemusklene, slik som vi har jobbet masse med i Sterk Mamma, så blir du kvitt den magen. Magen din ser bedre ut, den fungerer bedre, du får mindre diastase, mindre «hengekøyebolledeigmage» – magen din ha bekkenbunntrening for at den skal kunne bli som den en gang var.

9. Dårlig effekt av trening

Vi mammaer har ikke mye tid til å gå på trening. Derfor må vi snike treningen inn i hverdagen, slik at vi får gjort litt her og litt der og får brukt kroppen vår riktig i hverdagen. Og når vi går på trening, så vil vi ha effekt. Jeg har hatt flere mammaer som har gått og trent med PT, gjort en kjempebra jobb, men så kommer de til et punkt der de stagnerer, og så kommer de seg ikke videre. De får ikke den effekten de fortjener etter innsatsen de har lagt ned.

Men når vi kobler på bekkenbunnen og magen, altså jobber med bekkenbunnøvelser og kobler det videre oppover, så får de et helt annet trykk i kroppen, et buktrykk som blir mye sterkere. Når de tar nedtrekk, når de løfter et barn, når de løfter en tung koffert, så er bekken og mage på – fordi de bruker pusten, de stabiliserer oppunder og framover fra magen, og så henger alt sammen; kroppen fungerer og de blir mye sterkere. Jeg lover deg, det er stor forskjell, og jeg pleier å la mammaene få teste akkurat dette når de er på klinikken. Jeg skal la deg også få teste dette om du kommer 16. september – så bli med da! Jeg skal fortelle deg mer om det, og du kan også lese om det i lenken under.

For at du skal få god kontakt under trening, må du ha bekken og mage på. Det hjelper ikke å begynne å løpe, det hjelper ikke å trene styrke, det hjelper ikke å gå på aerobics når ikke bekken og mage er på.

10. Dårlig pust og kondis

Det siste punktet henger sammen med det over: Pusten din, kondisen din! Det å ikke puste oppe i brystet, for det blir du bare stiv i skuldrene av. En annen ting er at når du bare puster der oppe og ikke nede i magen, så blir kondisen din mye dårligere. Det er da du puster som en hvalross bare du har gått opp en trapp. Og du tenker: Herregud, ungene kan ikke sykle fortere, for da henger ikke jeg med! Kondisen min er ikke der … Kondisen din blir også bedre når bekkenbunnen din kommer på og du får kontakt med resten av kroppen din oppover, og puster nede i stedet for oppe.

Tren bekkenbunnen din hver dag – alt henger sammen!

Dette var ti gode grunner til hvorfor du skal begynne å trene bekkenbunnen din hver dag, og hvorfor du først skal ta bekkenbunnen, så koble på magen, og så lære resten av kroppen hvordan den funker – for alt henger sammen! Det er ikke bare lekkasjer, det er ikke bare nedpress, det er ikke bare promping – det er så veldig mye mer!

Tommel opp om du skal begynne å knipe i bekkenbunnen din i dag. Jeg skal i hvert fall gjøre et lite knip nå med hele bekkenbunnen min, og jeg håper at du også gjør det.

Sees den 24 september

Klem Marianne