ERGONOMI

I 9 måneder har du vært et trygt og godt hotell, og du har gått og båret på det lille barnet ditt. Du har gjort en fantastisk jobb! Nå har barnet ditt kommet til verden, og du trodde kanskje at alt skulle bli som før, men nei.

Når du går gravid måles og kontrolleres magen støtt og stadig, men så snart barnet er født blir mammamagen helt glemt. Mye skjer med kroppen under et svangerskap, spesielt med magen. Den blir naturlig strukket og tøyd under disse månedene. Jo mer magen vokser jo mer påvirkes de dype magemusklene, bukhinnen og bindevevet.

Når barnet er født etterlates plutselig magen som en slapp strikk.

Utfordringer etter en graviditet

Det er mange ulike utfordringer du kan møte med kroppen etter at du har blitt  mamma. Kjenner du deg igjen i noen av disse?

 • Magen din er slapp og henger
 • Magen står ut og ser du gravid ut
 • Tungt å løfte
 • Diastase /delte magemagemuskler /hull i magen
 • Vondt i ryggen
 • Smerter i bekken
 • Nedpress
 • Magen vil ikke lystre
 • Sliter med å få kontakt med bekkenbunns muskulaturen
 • Urin lekkasje
 • Luft lekkasje
 • Hva kan/skal jeg trene etter et jeg har fått barn?

Jeg tenkte meg det. Du kjente deg igjen i et eller flere av disse punktene. Men hva skal du gjør med det tenker du. Er det for sent å gjøre noe nå som barna har blitt eldre?

Opptrening etter fødselen

Nei, det er aldri for sent å begynne, men for at du skal unngå smerter og ubehag anbefaler jeg deg å få kontroll på bekkenbunn og dype magemusklene før du setter i gang med annen trening. Du ville vel ikke ha begynt å riste på en pappeske full av verdifulle ting, der lokket var åpent og den ene siden var av elastisk stoff?

Bekkenbunnen er gulvet i kroppen din og ekstremt viktig for å holde alt inne i kroppen. Det er viktig for blant annet å unngå smerter og lekkasjer. Nei, du skal ikke være redd for lekkasjer verken av urin eller luft når du ler deg skakk med venninner, nyser, jogger, løfter eller hoppe trampoline. De dype magemusklene er veldig viktige for å bære kroppen din. Disse magemusklene er veggen foran på kroppen din, og holde organene inne i kroppen samtidig som de gir ryggen støtte og stabilitet. Det er også disse musklene som gjør magen flat.

Sit-ups og planken er vanlige mageøvelser, men det er ikke det du bør trene når du har fått barn, spesielt ikke om du har separerte magemuskler. De musklene du trener da er ikke musklene du trenger i hverdagen som mamma. De støtter deg ikke opp, hjelper deg med å bære kroppen eller gir deg ikke flat mage.

Mange trener dessverre feil eller for hardt i barseltiden. Noe som kan gi deg mer plager enn de du allerede har. Så husk å ta det rolig når du begynner å trene, og ha alltid kontroll på bekkenbunnen og de dype magemusklene før du begynner med tyngre trening som jogging.

Kickstarter kroppen

To år etter mitt andre barn var født følte jeg meg fortsatt svak i magen og bekkenet, selv etter mange timer på treningssenter. Marianne hjalp meg med å få kontakt med muskler jeg ikke visste jeg hadde, og motiverte meg til å trene dem regelmessig som en del av mine daglige rutiner.

Kroppen blir aldri helt den samme igjen etter en graviditet, men etter bare noen uker med øvelser fra Marianne følte jeg meg mye sterkere og mer i kontroll. I tillegg ser jeg mye bedre ut! Tidligere kunne kollegaer lure på om jeg ventet barn nr. 3, men nå har jeg istedenfor fått kommentarer om at jeg ser så mye flottere ut, enda jeg ikke har slanket meg ett gram. Jeg vil så absolutt anbefale Marianne til andre mammaer som sliter etter graviditet og fødsel.»

Cecilie