Har du sjekket magen din etter at du fødte? Eller: Når sjekket du magen din sist?
Det å vite hvordan magen din fungerer, er faktisk veldig mye viktigere enn du tror. For magen din har ikke bare med utseendet ditt å gjøre. Veldig mange tenker: Jeg ser gravid ut, jeg ønsker å bli kvitt mammamagen, jeg føler at magen er litt pløsete, den bare henger der som en hengekøye. Og det er én ting, hvordan magen din ser ut. Men det absolutt viktigste er hvordan den fungerer. For det at du ser gravid ut, det at magen din henger som en hengekøye, at du rett og slett ikke får den til å funke, at den lever sitt eget lille liv, føles litt rar – det er et tegn på at magen din ikke fungerer.

Click here to subscribe

Har ‘tyggisen’ røket?

Ved hjelp av to veldig enkle tester kan du teste hvordan magen din fungerer. Det ene er å sjekke mellomrommet mellom de rette magemusklene. For når du går gravid, så er de rette magemusklene dine tett på hverandre. Så vokser magen din, og «tyggisen» som holder de rette magemusklene sammen, dras utover. Og når den tyggisen dras ut – hva skjer da? Da kan det hende den ryker. Og da har du en diastase. Det kan du finne ut ved å legge deg ned og sjekke om du har en glipe midt imellom de rette magemusklene. Klikk på lenken ‘magetest’ og sjekk om du har den glipen. Sjekk hele veien ned fra ribbeina til symfysebeinet. Det er å sjekke om du har en diastase.

Hva skjer når du spenner magen?

Men det som veldig mange glemmer, og som du kan gjøre allerede nå, er å legge to hender på magen: én oppe og én nede. FOR:
Hva skjer med magen din når du spenner den?
Blir den som et brød, som en pyramide, eller ser den gravid ut? Eller går magen din innover? Hva skjer oppe, og hva skjer nede?
Kjenn på magen både når du spenner den og når du tar en situps. Hva skjer med magen din da?

 

Veggene i pappesken

Mange av oss begynner med å trene mage. Vi begynner å trene mage med situps, med planke, vi begynner å ta utfall – og så kjenner vi at magen ikke henger med. Smertene og trettheten i ryggen kommer, vi kjenner på irritasjonen over at den magen blir større og større utover kvelden. Det er symptomer på at magen din ikke funker. Og når du har en diastase, eller når magen din går utover, så vil ikke stabiliteten din funke. Og det pleier jeg å beskrive som en pappeske.

En pappeske har fire vegger. Du har området mellom ribbeina, du har ryggen, du har bekkenbunnen og du har magemusklene. I dag skal vi snakke om den delen foran. For innimellom ribbeina er det ganske stabilt, og ryggen din er som oftest veldig sterk, selv om du har vondt i den. Bekkenbunnen din – kan hende at den skulle vært litt strammere, og mer stabil, men det er magemusklene vi nå skal snakke om.

Åpen vegg foran

For hvis du har diastase, altså delte magemuskler, en glipe mellom magemusklene, så er det som om pappesken din er åpen foran. Når du da bøyer deg, så faller alt som er i pappesken ut, og da får musklene på baksiden et problem. Men det er jo ikke alle som har diastase. Jeg hadde ikke diastase, men jeg hadde det problemet at magen min gikk utover, ikke innover. Og det er det veldig mange mammaer som har. Hvis du for eksempel skal løfte opp barnevogna eller skittentøysdunken, så spenner du magen, og så går magen ut. Hva tror du skjer da? Hvis det du skal holde fast med, ikke får holdt, fordi veggen flyttes lenger ut – det er som om du har en pappeske som bare ble to størrelser større – tror du det beskytter veldig godt? Nei.

Click here to subscribe

Feil øvelser?

Det som vi veldig ofte glemmer, er at bekkenbunnen, den er kjedelig at den gidder vi ikke trene, og magemusklene, de skal vi bare trene med situps – men når jeg tar en situps, så går magen bare utover. Da er jo det virkelig ikke øvelsen som er riktig for deg!

En venninne av meg hadde en veldig morsom øvelse med kjæresten sin etter å ha prøvd bare første uka i Sterk Mamma. Hun hadde begynt å jobbe lett med bekkenbunnmuskulaturen og med magemuskulaturen, begynt å titte litt på uke nummer to allerede, og hun kjente at kontakten hadde begynt å komme tilbake allerede. Så sa hun til kjæresten sin: «Prøv å ta en knebøy, og så er du helt slapp i magen din.» Ja, det er stort sett det vi mammaer er, helt slappe i magen, eller vi låser bare helt øverst i magen. Han svarte: «Det går jo ikke an å ta knebøy med slapp mage!»

Når magemusklene ikke hjelper deg

Nei, det går ikke an. Men har du tenkt over hvor mange ganger du egentlig gjør det i løpet av en dag? Hver gang du setter deg ned på en stol, hver gang du reiser deg opp fra en stol, hver gang du bøyer deg ned for å kle på barna (det gjør man jo aldri: man tar aldri på sko, man tar aldri på sokker, man drar aldri på bukser, regntøy, you name it) … Hver gang vi er nede på gulvet for å sortere tøy, sette inn i oppvaskmaskinen – vi tar knebøy hele tiden! Og alltid med en slapp mage, og alltid blir vi slitne i ryggen. Det er ikke rart mammakroppen ikke fungerer! For fronten vår er åpen eller som en tøyelig strikk. Den støtter ikke, den hjelper deg ikke, og da funker den ikke.

Du trenger ikke operere

Har du diastase – den glipen – så trenger du ikke å operere. Jeg har sett så mange mammaer som har fått helt råe resultater. Jeg må dra fram Henriette igjen: Hun gikk fra 6 centimeter til en halv centimeter ved å være med på Sterk Mamma. Og hun trente i ti uker. Jeg vet at hun trente etterpå, også, men i løpet av ti uker fikk hun de resultatene. Og hun er ikke den eneste. Jeg har sett mange mammaer som får kontroll på diastasen. Så hvis du vurderer å ta en operasjon, så prøv i alle fall å trene opp først. Jeg anbefaler ikke operasjon hvis ikke du har prøvd alt og ingenting funker. For én ting er den glipen. Operasjonen handler jo om å sy ting sammen.

Funksjon og kontakt er viktigst

MEN det er funksjonen som er det viktigste. De som har hatt en diastase, har stort sett veldig dårlig kontakt. Så når de tar tradisjonelle mageøvelser, som for eksempel å ta situps, ta planke, ligge på ryggen og ta beina opp og ned, som veldig mange gjør, så kommer diastasen opp igjen og magen går utover. Og det er fordi du ikke har kontakt med de dype magemusklene, som også må være koblet sammen med bekkenbunnen hvis du skal få den flate magen innunder navlen.

Test magen din!

Jeg begynte dette innlegget med å spørre: Når sjekket du magen din sist? Og det er to grunner til at jeg spurte om det:
1) Veldig mange mammaer har ikke sjekket magen sin.
2) Det endrer seg.

Har du vært flink til å trene, men sluttet å trene, så kan kontakten bli dårligere og du begynner å jobbe feil igjen. Det er også gøy å se at du får bedre kontakt og at du får mindre diastase.

Så sjekk om du har diastase.
Sjekker du hvordan muskulaturen din fungerer.

Du finner magetesten her–  obligatorisk test for alle mammaer!

Click here to subscribe

Ta den selv, og har du en venninne som har født, så del dette med henne også, for hun også bør ta magetesten i dag. OK?
Ta begge testene, og del resultatet med meg i kommentarfeltet under.

Marianne

.