Har du vondt i ryggen? Du vet, det å kjenne at du blir litt trøtt og sliten i ryggen når du for eksempel står på kjøkkenet, det å bli sliten når du står og vasker hår på barn – til det å ha vondt i hoftene med strålinger ned i bena, kjenne at det «hugger». Du vet, vondt i ryggen

Hvorfor har du vondt? 

Vondt i ryggen kan man ha på mange ulike måter, og jeg har lyst til å hjelpe deg med å finne årsaken til hvorfor du har vondt akkurat nå, så du kan bli bra. 

Henriette hadde også vondt i ryggen da vi møttes i Sterk Mamma. Og det svaret hun fikk da, var et annet svar enn det hun kanskje hadde trodd det skulle være. Men plutselig fikk hun et AHA! – og da hun gjorde noe med det, forsvant ryggsmertene. Sånn kan det være for deg, også.  

Magen og ryggen henger sammen 

Det å få vondt i ryggen etter at du har blitt mamma, er kjempevanlig – rett og slett fordi ryggmusklene dine har jobbet på en helt annen måte nå enn de gjorde før. Når du går gravid blir du gjerne mer svai i ryggen, og magen din står utover. Når barnet har forlatt hulrommet og «strikken» har blitt tøyd ut og bare faller ned igjen, hender det at den strikken bare henger og slenger, og at magen bare tyter ut når du for eksempel bøyer deg framover.  

Vi snakker ikke om utseende her, MEN vi snakker om at hvordan magen din ser ut også forteller noe om hvordan den fungerer. Og magen og ryggen din henger sammen. Du vet, når du står bakoverbøyd og vugger et barn og når du skal bære mye framover, så må muskulaturen i ryggen din jobbe med deg for at den ikke skal bli sliten. Og som med alt annet, så er det veldig mye bedre at vi er flere om jobben.  

Kroppen – en pappeske 

Jeg pleier å beskrive kroppen som en pappeske, der området mellom ribbeina, diafragma, er trygt, stabilt og fortsatt like bra etter et svangerskap.  

Så har vi ryggmusklene, som går bak i pappesken: Det er muskler som har jobbet veldig mye og er veldig sterke; kanskje trenger de å få slappe litt av. Men det er litt vanskelig å klare å slappe helt av når du vet at barnet ditt kan våkne, hvis ikke du vet at noen andre skal ta over – og sånn er det med ryggen din, også.  

Så har du bekkenbunnen din, som er nederst – og med tanke på at en tredjedel av alle kvinner som har født, lekker, så tør jeg våge å si at bekkenbunnen din gjerne kunne vært litt sterkere. Så la oss bytte ut den delen med et elastisk tøystykke.  

Og så har vi fronten. Magemusklene. Magen din ble tøyd ut. Noen har fått en glipe i midten: en helt naturlig separasjon, men som mange beskriver som et hull, som et søkk, som at magen ikke henger sammen, at det er ekkelt kjenne på innvollene – Henriette hadde åtte centimeter imellom. Eller at magen går utover når du spenner den, eller at den henger nedover når vi skal bøye oss framover, i stedet for at vi klarer å holde oss oppe og danne et korsett.  

Det er pappesken din. Hvis du har en diastase, så er pappesken din åpen. Har du magemuskler som faller litt utover når du bøyer deg framover, så er det slappe magemuskler, og da må vi bytte ut denne siden med et elastisk tøystykke eller en åpen pappeske.  

Altså: Fast diafragma; ekstra fast ryggmuskulatur som ønsker å slappe av; elastisk bekkenbunn; og åpen eller elastisk foran.  

Balanse i pappesken 

Det som skjer: Når du går rundt med f.eks. en bekkenbunn som ikke er sterk nok, så vil du, uansett hva du holder på med, mest sannsynlig jobbe mer med muskulaturen oppe og presse mer nedover: 

Når jeg spenner øverst i magemuskulaturen, så faller jeg ut med ryggen. Og hvis jeg hadde blitt sittende sånn ganske lenge, hadde jeg kjent at jeg begynner å jobbe med ryggmuskulaturen, noe som gjør at jeg blir trøtt og sliten. Jeg ville også begynne å kjenne det lenger opp, i området mellom skulderbladene, og få en dårlig holdning. Jeg ville få vondt i hodet – og dermed kommer også plagene.  

Vi tar hele jobben øverst, og så skviser vi magen ut lenger ned. Hvis vi har slappe magemuskler så magen henger ut når vi bøyer oss framover, så må også korsryggen jobbe mye mer for å holde seg på.  

Det å ha balanse i denne «pappesken»; det å ha en front som gidder å gå inn når vi bøyer oss framover; det å ha en bekkenbunn som skaper et trygt fundament i kroppen din, er med på å avlaste ryggen din, gi deg bedre holdning og også mindre vondt i ryggen.  

Bygge opp fra bunn 

Har du sett på sammenhengene her? På hvordan bekkenbunnen din funker, på hvordan magen din funker, på hvordan kroppen din rett og slett fungerer?  

Henriette hadde som sagt åtte centimeter diastase da vi begynte å jobbe sammen i Sterk Mamma. Etter ti uker hadde hun 0,5 centimeter og null ryggsmerter – rett og slett fordi hun lærte å bygge opp bekkenbunnen, sammen med magen, og skape en solid og stabil pappeske. Og da er det mye lettere å bygge videre. Bygge videre med mer trening, på å gå lengre turer, på å bære tyngre, når fundamentet og pappesken er stabil.  

Og begynner du å stable flere pappesker oppå en pappeske som er litt råtten, så faller alt sammen og du må begynne på nytt igjen. Noe knuser kanskje på veien, du blir litt irritert; sånn er det også med treningen og kroppen når vi begynner for dårlig der nede og glemmer å jobbe oss oppover.  

Nei til behandlinger – ja til livet! 

Jeg har mange kunder som har opplevd akkurat dette: det å oppleve å bli smertefri, det å ikke ha vondt i hoftene, det å få god holdning, føle seg sterkere, slippe å kjenne på den trøttheten når du står og lager mat. Karin åpnet et hjemmebakeri, fordi hun lærte seg hvordan hun kunne bruke kroppen sin på en riktig måte. Dermed fikk hun oppfylt sin drøm.  

Det er kanskje ikke din drøm å starte et hjemmebakeri; men jeg vet at det å bruke tid, energi og midler på å gå og ta behandlinger – det kan du droppe. Du kan droppe å si nei til å være med på ting, du kan droppe masse smertestillende – så lenge du tillater deg å bygge opp kroppen din, få kroppen din tilbake, få kontrollen tilbake, så du kan leve det livet du ønsker.  

Det vet jeg at du ville ha gjort for barna dine – og jeg vil at du også skal gjøre det for deg. For det at du har vondt i ryggen, det at du har den brennende følelsen, trøttheten, slitenheten, huggene, strålingene, de vondtene, den irritasjonen, henger veldig ofte sammen med at kroppen din ikke funker.  

Vi må gjøre noe med årsaken 

Så hvis du ikke er keen på å legge deg ned på behandlingsbenken min og at jeg skal trykke og kna skikkelig oppi ryggen din, må du også gjøre noe med årsaken til problemet. Vi kan ikke bare løsne på en spenning; vi må også gjøre noe med årsaken.  

Og det er også en av grunnene til at jeg havnet i media: Jeg hadde en pasient som jeg behandlet, og jeg sa: «Men vet du hva, hvis du skal bli helt bra, så må du også gjøre noe med de tingene du gjør hjemme. Jeg kan ikke behandle deg, og så skal du holde deg bra hele tiden. Da må du fortsette å gå på behandlinger. Så du kan enten velge å komme til meg, eller du kan velge å gjøre noe selv.» Han ble litt irritert til å begynne med, men skjønte etter hvert at det var helt riktig, det jeg sa. Han er evig takknemlig for det, fordi han kunne gå på ski.  

Det er det samme for mannfolk som for kvinnfolk – men mannfolka prioriterer det, mens vi sier: Det er bare sånn, fordi vi har født – og så godtar vi det … 

Invester i deg selv! 

Mammaer skal også kunne være med på skøyter; mammaer skal også kunne stå på fotballkamper; mammaer skal også kunne lage mat; mammaer skal også kunne være med og hoppe på trampoline.  

Mammaer skal ikke måtte gå og få tilbake vondtene gang på gang. Men vi må endre; vi må finne årsaken til smerten – og kanskje det er bekkenbunnen og magen din som er årsaken til dine smerter? Eller holdningen din? 

Ta en liten sjekk. Invester i deg selv – og vipps! så kan ryggsmertene dine være borte. Og det vil du vel? 

Marianne