Ser din gravidemagen ut som et lite telt eller en pyramide når du reiser deg opp i fra sofaen? Føler du at du har mindre kraft? Er du sliten i ryggen?

Kanskje ikke ennå, men det er visse ting du bør tenke på når du er gravid. Magen din vokser stadig og det er lett å få diastase/ delte magemuskler. Bindevevet mellom de rette magemusklene er svakt. La oss sammen passe på du irriterer og skader bindevevet minst mulig når du går gravid og den første tiden etter at du har født.

Hvorfor får du pyramide mage når du er gravid?

Når du går gravid vokser magen din og blir stadig større. De rette magemusklene går til siden for å lage plass til barnet ditt. Mellom de rette magemusklene finner du et bindevev som er som en tyggis mellom to fingre. Når dette bindevevet tøyes ut og svekkes presses bukhinnen ut mellom magemusklene. Det strekkes og det strekkes og for noen så ryker «tyggisen»/ bindevevet slik at du får en diastase. Alt for å lage plass slik at det lille barnet i magen kan vokse og bli stor.

Dette skjer spesielt når du øker trykket inne i buken. Sit-ups gir økt buktrykk. Har du tenkt over at hver gang du reiser deg opp i fra sofaen blir det som en sit-up? Du får økt trykk på bindevevet så dette blir enda mer provosert og uttøyd.

Dette bør du tenke på når du er gravid!

Det er visse ting du bør tenke på under et svangerskap og rett etter at du har født. Under svangerskapet er det viktig å få minst mulig strekk i bindevevet.

Det samme gjelder etter at du har født. De første 8 ukene etter fødselen gror diastasen, etter det må du gjøre jobben selv. Tenk deg at du har et sår på fingeren. Hadde du strekt og dratt i dette såret, eller hadde du holdt det sammen så godt som mulig? Som du vet gror sår best og penest om du holder det i ro.

Her er noen små, enkle tips for hvordan du kan ta best vare på magen din under og etter en graviditet:

  • Rull over på siden når du reiser deg opp.
  • Legg deg ned på siden når du legger deg ned.
  • Du bør unngå tunge løft som øker buktrykket.
  • Du bør ikke ta sit-ups.
  • Ikke ta planken.
  • Ikke tren tung styrke.
  • Men husk for alle del å trene bekkenbunnen og de dype magemusklene.

Har du stor diastase / delte magemuskler under svangerskapet anbefaler jeg deg å ta i bruk et magebelte/ AbHealer så fort som mulig etter et du har født. Det fungerer som et plaster som holder de delte magemusklene sammen slik at de får gro.

Oppsummering!

Pass på at du får minst mulig drag i bindevevet ditt. Tren muskulaturen som støtter deg opp.

Mindre buktrykk og mer stabilitet og støtte gjør magen din glad!

Som mammamage trener kan jeg hjelpe deg om du ønsker veiledning om hvordan du best mulig kan ta vare på kroppen din under og etter svangerskapet!

Del med meg! Ser magen din ut som en pyramide når du setter deg opp?

Ta kontakt med meg om du lurer på noe!

Marianne