I dag har jeg lyst til å motivere deg og samtidig hylle noen fantastisk fine og vakre mammaer. For det å ta tak i kroppen sin, det er noe som krever litt innsats, og det vet jeg at du også får til. Og jeg tror du får det til enda bedre hvis du vet hva du vil jobbe med, hva du egentlig ønsker og hvorfor du egentlig ønsker det. For det å ha en mammakropp som fungerer, det er for meg alfa og omega. For meg er det ikke så viktig hvordan du ser ut på utsiden, men ekstremt viktig hvordan du funker. Og det å ha en mammakropp som er sterk nok til å gjøre de tingene jeg ønsker, det er noe som er viktig for meg.

Jeg har vært så utrolig heldig at jeg har fått jobbe med mange forskjellige mammaer de siste årene, jeg har fått hjelpe dem til å få tilbake mammakroppen sin. Og det er ikke på grunn av det jeg har gjort, men fordi de har visst litt om hva de ønsker, de har klart å sette seg sine mål, de har jobbet mot det de ønsker. Ofte får vi jo en plan for hva vi skal gjøre, men hvis du ikke helt vet hvorfor du skal jobbe deg gjennom den planen, og hvis du ikke helt vet hva du ønsker, så kan det bli litt vanskelig. Derfor tenkte jeg at jeg skulle fortelle deg om disse fantastiske mammaene og hylle dem fordi de har gjort en fantastisk jobb som kanskje kan inspirere deg på hva du ønsker, hvor du vil og hva som faktisk er mulig. For vi mammaer tror jo ofte at det er helt håpløst, at løpet er kjørt. Vi tar kanskje kroppen vår litt for gitt, og vi tenker at akkurat nå er det så hektisk, for jeg har barn, det er mye å gjøre på jobben, og så videre.

Å sette seg mål

Ida er en ekstremt kul mamma. Hun tok tak i nakkehåret sitt og endret. Hun har tatt tak, hun har vært ute og gått masse turer, og hun setter seg ned, lager en plan på hva hun skal trene, og så trener hun. Hun setter seg et mål, og så sier hun: Jeg er her og jeg skal komme dit! Hun så på hva som skulle til for å nå målet og fordelte arbeidsoppgavene utover, og så klarer hun å nå dem. Ida har oppnådd det målet hun ønsket; hun har fått den kroppen som er mye sterkere, som funker mye bedre i hverdagen hennes. Hun har kommet i gang med trening, hun har fått en hverdag med masse fysisk aktivitet, masse god trening – samtidig som hun har små barn.

Å ha den sterke ryggen som orker

Det å ha små barn er noe som Kari merket veldig mye til. Kari har tre små barn, og for henne var målet å få den sterke kroppen, den sterke ryggen som orket. Som du kanskje har lagt merke til, har det snødd ekstremt mye her i Oslo-området – jeg kan faktisk ikke huske at det har vært så mye snø, i hvert fall etter at vi flyttet hit – og det å da ha den sterke kroppen til å lage den snøhulen, til å måke snø, til å dytte vogn, til å være med å leke i akebakken, det er veldig viktig! Og jo flere barn du har, desto mer merker du at du trenger bare mer og mer styrke. Men så føler du kanskje at det blir vanskeligere å finne tid til seg selv. Men det å sette seg selv først noen ganger, det å prioritere seg selv, gjør ofte at barna dine får det veldig mye bedre, fordi du orker! Du orker å dra dem opp i akebakken, du orker å måke snø så haugen blir enda høyere og snøhulen blir enda dypere – og du vil gjøre det for alle barna dine. Du vil være der for minstemann som skal trilles i vogna, og du vil være der for eldstemann som skal gå skirenn – du vil orke å stå der. Du vil ha en kropp som funker. Kari hadde et mål om at hun ville være der for sine barn, hun ville ha en sterk rygg som funket – og hun fikk det. Det kan du også få. Du må bare vite at du skal jobbe mot det målet.

Å jobbe strategisk

Så er det Camilla og hennes store ønske. Camilla hadde mye vondt, hun orket ikke å sitte på gulvet, hun kunne ikke hoppe på trampoline fordi hun lakk, og så videre. Hun valgte å jobbe strategisk gjennom uker og gjennom en plan for å få det til – og Camilla er med og hopper på trampolinen nå. Hun er med, og hun orker å sitte på gulvet og leke med barna sine. Sitte på gulvet? Ja, det er faktisk veldig mange mammaer som ikke orker å sitte på gulvet. Og det er veldig mange mammaer som ikke orker å bære barna sine, som synes det er vondt å gå i trappa, som synes det er tungt å gå, og som har en kropp som ikke funker.

Å ha en funksjonell kropp

Del gjerne med meg i kommentarfeltet hva du ønsker at en mammakropp skal være.
For det handler som sagt ikke om sommerkroppen. Det handler om en funksjonell kropp – i hvert fall for min del. For noen er det veldig viktig å få en kropp som ser bra ut. Og jeg skjønner det, når magen er stor, når magen ser rar ut og du har diastase. Og det å da få kontroll på magen, vil også gi deg et bedre liv.

For dere som ikke vet hva diastase er: De rette magemusklene, sixpack-musklene, blir jo dratt ut til hver side, og noen ganger rakner «tyggisen» imellom, og da får du det mange kaller et hullet i magen. Dette gjør veldig ofte at magen ikke funker. Det gjør at magen ser rar ut, det gjør at magen din henger utover, og det gjør at du ikke føler deg så bra. Selv om det ikke er så viktig hvordan kroppen din ser ut, så er det viktig likevel – for når du har en mage som står ut, når du ser gravid ut, så gir den deg heller ikke den støtten du trenger, og det kan veldig ofte være årsaken til at du har lekkasjer, vondt i ryggen – og at du ikke har lyst til å ha på deg den kjolen. For det er helt greit å ha lyst til å være den mammaen som ønsker å se pen ut, som ønsker å føle seg fjong, som har lyst til å pynte seg. Og hvis du trodde operasjon var den eneste muligheten, så er det ikke det. Jeg har møtt Kari, som har tatt en operasjon som absolutt ikke var vellykket. Jeg har også møtt Henriette, som hadde 6 centimeter diastase alle veier, som fikk trent den bort en halv centimeter og fikk en flatere mage. Jeg har sett hvor mye det har å si å få kontakt og få kontroll. Du trenger ikke ha diastase, noen ganger er bare magemusklene tøyd ut, og da er det like viktig å få dem til å jobbe innover. Når du for eksempel spenner magen din, så skal jo magen din gå innover, ikke utover.

Veldig mange mammaer puster kun oppe i brystet, de har veldig dårlig kondis, og de har dårlig holdning, fordi de har kollapset lenger nede. Det funker ikke der nede, det er ikke bygd opp. Og noen operere, men det som er veldig interessant, er når du får møte folk som kan trene seg opp. Hvis man kun har operert, så har man ikke fått kontakten i muskulaturen, man har ikke fått den til å jobbe sammen – og du er nødt til å ha en mage som kan spille inn og samarbeide med deg for at du skal få den tette bekkenbunnen, for at du skal få mindre vondt i ryggen, for at du skal få bedre holdning. Og det er jo det mange av oss ønsker: å se flott ut, ha en flat mage, ha en god holdning, ha en tett bekkenbunn. Og det går an – tro det eller ei! Du må bare vite hva du skal gjøre, du må jobbe lett nok, og så må du jobbe mot et mål. Du må sette målet ditt foran deg, du må vite hva du ønsker, og så må du legge en slagplan for å komme dit. Er du klar for å legge slagplanen din? Jeg er i hvert fall ekstremt drevet av det å ha et mål, for da kommer jeg så utrolig langt, mens vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre, så kommer jeg ingen vei.

Å gjøre øvelser riktig

Monica har prøvd å trene veldig mye. Hun har prøvd masse trening, hun har prøvd PT-timer, hun har gått på masse timer, uten å få det resultatet hun ønsket. Men da hun begynte å spille på lag med kroppen sin og forstå hvorfor man måtte gjøre det på en viss måte og hva man skal tenke på, fikk hun effekt. Du vet for eksempel øvelsen der man står på alle fire og strekker ut motsatt arm og ben: Jeg har tatt den øvelsen utallige ganger, og det hadde Monica også – og for å være helt ærlig skjønte jeg ikke bæret av den øvelsen. Jeg syntes den var ganske så døll. Jeg fikk rett og slett ikke noen effekt av den. Men når du begynner å koble på de riktige musklene, når du begynner å bære kroppen din oppe og virkelig bruker hele kroppen din på den øvelsen, så er den utrolig bra både for skuldrene, for magen, for bekkenet, for rumpa, for lårene, for ryggen.

Folk vet øvelsene, for det er veldig mange treningsprogram som ligger ute der du får ulike øvelser og beskjed om å gjøre øvelsen så og så mange ganger. Og jeg har også sett hos mange som har gått til PT-er og som har fått et opplegg som de skal følge: De har ikke forstått hvorfor de skal gjøre det, noe som gjør at mange mister motivasjonen – men jeg har også sett at veldig mange ikke klarer å gjøre øvelsene riktig og dermed ikke får den effekten de fortjener. Øvelsen med å stå på alle fire er en av dem. En annen øvelse er nedtrekk, en veldig vanlig øvelse, som man faktisk skal kjenne mellom skulderbladene bak i ryggen – men veldig mange faller sammen og jobber nesten mer med brystet, og det blir feil.

Du må finne ut hva du ønsker

Henriette, som fikk kontroll på diastasen, gjorde en jobb. Hun satte seg ikke ned i sofaen, hun gjorde en jobb, og hun valgte å ta stegene. Camilla, som kunne hoppe på trampolinen, valgte å få kontroll på hele bekkenbunnen sin, hun valgte å jobbe med kroppen sin, få kontakt med rumpemuskulaturen, få kontakt med ryggmusklene og få kroppen sin til å samarbeide. Kari fikk en sterk rygg slik at hun kunne holde på med barna sine, slik at hun kunne bære dem, slik at hun kunne gjøre husarbeid, slik at hun kunne ha en kropp som funket. Annette bare bestemte seg med en gang for at hun kunne snike øvelsene inn i hverdagen sin, selv om hun ikke hadde så mye tid. Ida valgte å følge treningsprogram og kjøre på en fast video. Du må bare finne ut hva du ønsker. Du må finne ut hva slags mål du vil ha. Er det bekkenbunnen som er viktig for deg, er det det å leke med barna som er viktig for deg, er det det å se bra ut som er viktig for deg – hva er viktig for deg for at du skal ha en kropp som fungerer? Og så, etterpå, må du finne ut hva det er som passer for deg. Passer det for deg å få øvelsene inn i hverdagen, eller passer det for deg å gå og trene faste timer eller seksjoner? Det er mange forskjellige måter å gjøre det på.

Tren mammakroppen

Alle disse jentene jeg har nevnt, har jeg vært så heldig å få jobbe med i Sterk mamma. Noen av øvelsene som disse mammaene har gjort – hvordan de har koblet sammen, hvordan de har forstått kroppen sin og hvordan de har jobbet med kroppen sin – deler jeg enda mer av på siden min på facebook. Der deler jeg hvordan du kan få kontroll på kroppen din og hvordan du kan få kontakt med bekkenbunnen din, og så deler jeg noen geniale øvelser som jeg er sikker på at du klarer å snike inn i din hverdag. For det handler om å forstå, og det handler om å skjønne hvorfor kroppen er så annerledes nå. Hvorfor ikke ting funker helt på samme måte nå som det gjorde før du fikk barn.

Det eneste jeg ønsker, er at du skal ha en kropp som funker. Finn din vei for hvordan du skal gjøre det, men forstå kroppen din og spill på lag med den, og ikke gi opp. Det er virkelig aldri for tidlig eller for seint å trene kroppen sin riktig. Du trenger en kropp som holder deg oppe, du trenger en kropp som ikke gir deg smerter, du trenger en god holdning for å ha masse energi, for å stråle, for å føle deg bra – og vet du hva? Du skal heller ikke ha dårlig samvittighet for at du tar deg tid til deg selv. Barna dine får så utrolig mye igjen for det hvis du er fornøyd med deg selv og hvis du har en kropp som fungerer.

Gjør som alle disse herlige mammaene har gjort. Ta kontroll over kroppen din.
Jeg har ikke gjort jobben for dem, de har gjort jobben selv, og de har vært utrolig flinke som har klart det. Og du klarer det også. Det handler bare om å sette seg mål og å gjøre jobben.

Det er din tur! Du kan!

klem Marianne