Nå sitter jeg her på klinikken min og venter på en ny mamma som skal komme og trene. En ny mamma som har lyst til å få kroppen sin tilbake. Jeg har lekene klare for å distrahere de små barna som kommer, sånn at mor kan få fokus og få gjøre det hun trenger. Du har kanskje ikke muligheten til å komme hit, og du lurer kanskje fortsatt på hva du skal gjøre og hvor du skal begynne? For vi mammaer skal ta fatt. Det er mandag, vi skal ta fatt, vi skal sette i gang, og kroppen vår, den er veldig klar til å begynne å trene. Men hvor skal du trene? Og hva skal du begynne med? Hvor i jungelen av øvelser skal du begynne?

 

Hvorfor har du lyst til å trene?

Jeg syns at alfa og omega når du skal begynne å trene er: Du skal gjøre noe som er lystbetont. Hva er lystbetont for deg? Hva synes du er gøy? Hva gjør deg motivert til å trene? Vi du trene sammen med noen? Vil du gjøre ting hjemme, vil du gjøre det på treningssenter? Hva er målet ditt med treningen? For det som jeg ser, er at hvis man vet hvorfor man skal trene, så er det veldig mye lettere å ta seg over den høye, brede, tjukke, kjipe dørstokkmila. For når du vet hvorfor du har lyst til å trene, når du husker det, og du kanskje til og med skriver det ned, skriver hvor du ønsker å være, ikke hvor venninna di ønsker å være – så er det veldig mye lettere å få trent skikkelig. Og så trenger du ikke så himla mye greier til å begynne med.

Bekkenbunnen – viktigst av alt

Det som jeg ser, er at uansett hva du skal trene, er du nødt til å vite hva du jobber med. Det vil si at du må begynne å få kontroll på bekkenet og magen din, du må til og med kanskje vite om du har diastase. Diastase, sier du? Delte magemuskler, det er når du har det hullet i magen. Jeg har laget et annet innlegg på det som du kan se. For vet du om du har diastase, så skjønner du hvorfor buktrykket ditt ikke fungerer som det skal, hvorfor magen går utover og ikke innover.

Bekkenbunnen din er faktisk det viktigste av alt, det er noe du ha på for at du både skal få effekt på kondistreningen, på styrketreningen, på å få en bedre holdning, på å få mindre smerter – det må du få med. Så gå inn og last ned pdf-en der du får både holdepunkter på hvordan du skal begynne å trene, hva du skal tenke på og så videre.

Riktige øvelser og enkle hjelpemidler

Men når bekken og mage er på, ikke rush av gårde med masse tunge styrkeøvelser, hard kondistrening og så videre. En pilatesball, en treningsstrikk, og kanskje en litt lengre strikk eller hantler, er faktisk alt du trenger. For kroppen din er tung nok i seg selv til å trene. Du trenger ikke så veldig mye for å faktisk trene veldig bra. Men trener du med riktige øvelser og med de enkle hjelpemidlene, så får du kjemperesultater. Da får du den magen som er flat, du får den ryggen som fungerer – for har du tenkt over at som mamma så trenger vi veldig sjeldent å kunne løfte mange hundre kilo.

Som mamma trenger vi mer utholdenheten til å holde kroppen vår oppe, utholdenheten til å bruke kroppen vår riktig i vår hverdag. Det betyr som oftest litt lettere ting, men mange repetisjoner, og å holde på lenge.

Ei målet ditt, og ta ett steg om gangen

Så når du skal begynne å trene, når du skal nå det målet som du nå har satt deg, hva det enn er, så sett deg det målet og ei det: ditt mål, ikke andres mål. Og begynn rolig. Finn ut om du har diastase, begynn med grunnen, begynn med stabiliteten, og så bygger du deg gradvis oppover, sakte og riktig. Og når du ikke klarer å holde fokus på bekkenbunnen din og magen din samtidig som du trener, så må du gå litt tilbake. Kjenner du at du får vondt, kjenner du at du får lekkasjer, så er treningen din for hard for deg, enn så lenge. Du kan ikke begynne i første etasje og hoppe opp til femte, du er nødt til å ta hvert eneste lille steg, og hvor lang tid du bruker på de stegene, er veldig individuelt. Noen bruker lang tid på å få koblet hjernen og få kroppen i gang, og bygger kroppen sakte oppover; andre gjør det litt kjappere. Du er nødt til å slutte å stresse, for hvis du skal ha resultatene, så må du jobbe suksessivt, du må jobbe målrettet. Du trenger ikke gjøre så mye, men inkluder det i hverdagen, så er det veldig mye lettere.

Gå inn og last ned pdf-en som gir deg startguiden for hvordan du skal begynne å trene.

Sett deg ned, tenk over:

Hvorfor har du lyst til å begynne å trene?
Hva er dine ønsker med det å begynne å trene?


Og når du har gjort det, så er jeg sikker på at du kommer til å nå de målene, også.

Lykke til!

klem Marianne