Har du også et stuegulv der det bare renner over av leker? Du vet du skulle ha lagt i noe tøy, du vet at du skulle ha strøket tøy, du skulle ha tømt oppvaskmaskinen – og så kjenner du at ryggen din ikke holder. Det å sitte på huk eller på knærne er jo veldig praktisk når du skal rydde. Men helt ærlig – gjør du det? Eller bøyer du deg framover, du også? Det gjør i hvert fall jeg; jeg har en tendens til å bøye meg framover for å plukke opp ting. Og det gjør de aller fleste. Når vi skal plukke opp en veske, dra over en strikk på buksa, ta på votter – så bøyer vi oss på den enkleste måten.

Et mammaliv er å bøye seg fram

Det jeg ser, er at mange av mammaene som er med på Sterk Mamma klager på ryggen når de bøyer seg framover, de orker ikke å stå så lenge framoverbøyd fordi de er trøtte og slitne i ryggen. Det samme gjør også mammaene som jeg har på klinikken. Og da kommer de jo fordi de ønsker å bli behandlet for den plagen, eller smerten, de har i ryggen: den trøttheten, verkingen, det at de må støtte seg på lårene for å komme seg opp og ned, og at de kjenner at de ikke tør fordi de er så redd for at det skal låse seg. Og du trenger ikke ha så store problemer, det holder bare at ryggen din ikke har lyst til å bøye seg fram. Men du bøye deg fram. For det er et mammaliv – å bøye seg fram hundreogén millioner ganger i løpet av en dag. Og siden vi da ikke gidder å sette oss på huk eller ned på knærne, noe vi burde gjøre når vi skal stå der lenge, så må vi lære oss å bøye oss riktig.

Magemusklene må på

Det å bøye seg riktig er veldig viktig. Men har du tenkt over at når du bøyer deg framover, så detter magen utover? Det var en som hadde en morsom beskrivelse av det: at magen så ut som en rumpe med to rumpeballer, eller som en hengekøye som bare henger der ute, i stedet for at magen går inn og holder deg oppe. Det som ofte skjer, er at magen faller utover, og så får du den delte rumpeballen eller den hengekøya – og så må ryggmusklene jobbe masse, og du blir trøtt og sliten i ryggen. Så i tillegg til øvelsen vi skal gå gjennom i dag, på hvordan du skal bøye deg riktig, så er det viktig at du begynner å trene magemusklene dine. Og det har jeg mange videoer på, både i bloggen, på Facebook live og på Instagram – så bare følg Mammaklinikken på de sidene, så vet jeg at du finner øvelsene.

Bøyer du deg riktig?

I tillegg til å trene magemusklene, må vi lære å bøye oss framover. For det jeg også ser, veldig ofte, er at når dere bøyer dere, så setter dere rumpa innunder dere, spenner korsryggen og slipper magen fram. Da blir det veldig slitsomt bak i korsryggen. Det samme gjelder når dere tar knebøy – og knebøy tar du ganske mange ganger; det tar du hver gang du setter deg og reiser deg. 

Bruk hofteleddet

Du har et hofteledd på hver side. Hvis du bøyer opp benet framfor deg, så kjenner du hvor det beveger seg. Hold på de to stedene der fingeren er i skvis. Og så tenker du at når du skal bøye deg framover, så er det det leddet du skal bruke. Som jeg sa til datteren min, som skulle ta knebøy da hun trente på skøyter: Lat som om du setter deg på do og skal bæsje.

Så hold på de stedene du kjente at hofteleddet beveget seg, tenk at noen tar tak i halebeinet ditt, og så dytter du deg bakover samtidig som du later som om du setter deg ned på do. Jeg er helt sikker på at allerede da begynner magen din å jobbe bedre. Når du bøyer deg framover på den måten, når du får ut rompa og bøyer deg framover, så jobber magen din mye mer med deg, hengekøya blir mindre, og du kan stå bøyd mye lenger. Gå inn her så skal jeg viser deg  😉 

Du må øve deg

Til å begynne med er dette vanskelig når du skal bøye deg helt ned til gulvet, for gulvet er langt ned. Men begynn med det når du skal sette inn i eller ta ut av oppvaskmaskinen. Tenk over det hver gang du skal ta glass inn i eller ut av oppvaskmaskinen: Jeg bøyer i hofteleddet, og jeg tar halebenet og rumpa ut. Slik kan du øve deg, og så kan du komme lenger og lenger ned etter hvert.

Sjekk magen din

I tillegg må du trene opp magen og bekkenbunnen din for at du skal bli enda sterkere, så du kan stå der lenge. Jo mer magemuskler du har og jo mer du får det på automatikk, jo mer støtte vil du ha. For den hengekøya, den pølsen som henger der, den kan både komme av at du ikke har kontakt med magemusklene, det kan være at du har delte magemuskler, men det kan også være fett, og det kan være hud. Og da er det også veldig greit å ta en magetest for å sjekke hva det er, sånn at du klarer å bøye deg lenger forover.

Du skal funke!

For vet du hva? Du skal funke, uansett om du er mamma eller ei. Kroppen din har endret seg, men du skal like fullt og helt funke. Og da må vi funke til de tingene vi skal gjøre – og det å bøye oss framover gjør vi ofte. Og det skal jeg gjøre nå, når jeg skal rydde på stuegulvet mitt. Men jeg setter meg nok ned på huk eller på knærne, for det synes jeg er lurt. Da får jeg god stabilitet, og det er en genial posisjon å trene bekkenbunnen.

Jeg håper at disse øvelsene kan hjelpe deg til å bevege deg riktig – og så finnes det et annet innlegg om hvordan du kan behandle den ømme rumpa di, så hent opp det så du får tøyd ut og jobbet litt med det, også. Og så bøyer du deg riktig, og da blir det tipp topp – og så slipper du å ta behandlinger, du får en kropp som funker, og du kan gjøre de tingene du gjøre og har lyst til å gjøre med din mammakropp.

Her kan du se hva jeg mener 🙂 

Lykke til!

Marianne