Er det flere enn meg som nyser og hoster litt nå? Er det flere som kjenner at kroppen ikke funker helt optimalt, og at man kunne ha vært i litt bedre form?

Nå som det er forkjølelses- og influensatid, har vi mammaer en tendens til å få litt mer smitte enn andre, og du har kanskje lagt merke til at da du ble mamma, og spesielt da du fikk barnehagebarn, så ble du oftere syk enn før. Og da, kjære mor: Både når du blir syk, men også når barna dine blir syke, så får du virkelig testet kroppen din – og du er nødt til å ha en kropp som funker.

Den ultimate testen

Dette er den ultimate testen på om du har en kropp som funker – det er nå du får passet påskrevet.
For hva skjer når du tar det første nyset? Hva skjer når du tar det tiende nyset på rekke? Og hva skjer når du tar det tiende nyset i rekke ti dager på rad? Dessverre er det altfor mange som godtar at «OK, når jeg nyser, så tisser jeg på meg». Og veldig mange forteller meg når de kommer på klinikken, og også i Sterk Mamma, at de ikke lekker. Men når jeg spør dem hva som skjer når de nyser, forteller de både at de lekker urin og at de promper. Gjør du det? Lekker du urin, eller promper du? Da må du lese videre.

Bekkenbunnen din er en muskulatur, og du er nødt til å trene hele muskulaturen, hele det fantastiske området, både foran, bak og på sidene, for at du skal ha en «trampoline» som er stabil og tett. Og denne muskelen må trenes like bra og like iherdig som alle andre muskler. Du vet at hvis du ikke har vært ute og løpt på en stund, så forventer du ikke at kondisen din skal være like bra. Det samme gjelder for bekkenmuskulaturen.

Gradvis og riktig trening

For endel mammaer er det vanskeligere å finne igjen bekkenmuskulaturen fordi hjernen er skrudd av. Derfor må vi jobbe med helt lette øvelser til å begynne med, og så må vi gradvis bli sterkere. Og noen ganger merker man ikke at man blir sterkere til å begynne med, fordi vi rett og slett ikke tenker over det. Så for deg som starter med at du tisser på deg på første nyset, så gjelder det at du skal kunne ha to nys, tre nys, fire nys – og for deg som ikke lekker første dagen, så skal du kunne gå litt flere dager før lekkasjene av urin eller luft kommer. Og da må du trene bekkenbunnen din – hele området – på en riktig måte.

Dessverre kan jeg med hånda på hjertet si at veldig mange av oss trener feil. Og tro meg: Jeg var den som trente feil, som ikke fikk effekt av bekkenbunnøvelsene og som syntes det var drit kjedelig – for det man ikke får effekt av, det er kjedelig. Men trener du på riktig måte, så vet jeg at du du går forkjølelses- og influensasesongen mye bedre i møte – og dessuten vil det også hjelpe så du kan gå ut på løpetur, gå ut med venninner og gå ut på trampolinen og hoppe.

Enkle øvelser – få dem inn som rutine

Bekkenbunnen din testes nå under forkjølelsessesongen. Men det er ikke bare når du er syk at den testes, men også når barna er syke. For eksempel omgangssyken. Hvem synes ikke det er kjipt? Jeg hadde ikke hatt omgangssyken på den tid jeg kunne huske, før jeg fikk barn. Og så fikk jeg barn i barnehage, og heisann! – der fikk ungene det, og der fikk jeg det. Når barna dine har omgangssyken, eller forkjølelse, så lover jeg deg: Du kommer til å merke at kroppen din ikke funker som den skal. For når barna dine er syke, blir det mye ståing, mye byssing, mye bæring. Og med omgangssyken blir det mye bøying over senger, skifting på senger – fremoverbøyinger som mange mammaer ikke klarer, fordi magen ikke støtter dem opp og ryggen jobber ekstremt mye.

Når du skal stå og trøste et barn, skifte på en seng eller vaske opp, og kroppen din ikke funker, så sier ryggen din ifra. Og da gjelder det å koble bekkenet og magen sammen. Det er veldig enkle treningsøvelser for dette; jeg skal gi deg dem, bare klikk på lenken du finner under.

Click here to subscribe

For det handler bare om å «bane om» kroppen så du får den i system. Og ikke tenk at dette er noe kjedelig, noe vanskelig – det handler om å tenke litt, og å trene. For det er som med alt annet: Hvis du ikke har strøket skjorter før, så er det å stryke skjorter vanskelig. Men spør du mannen min (som er veldig mye bedre enn meg til å stryke skjorter), så kan han gjøre det i blinde – fordi han er vant til å gjøre det. Og det å få det inn i hverdagen som rutine, der man lærer seg hvordan man bruker bekkenbunnen, hvordan man bruker magen, hvordan man kobler på hele kroppen – det er gull verdt.

Sett deg mål!

Det å ha sykdom i huset er en utfordringsperiode, der kroppen din utfordres både når du er syk og når barna dine er syke. Ta den testen imot med glede. Skriv ned hvordan du har det, og lag deg et mål for hvordan du skal komme deg videre så det er bedre neste gang: slik at neste gang du nyser, neste gang du snyter deg, neste gang du har omgangssyken i huset, så har du et bekken, en mage og en rygg som samarbeider med deg. Og med små, lette og fokuserte øvelser vet jeg at du kommer til å få en helt annen sykdomsperiode neste gang, der du ikke trenger å tenke på ryggen din og bekkenet ditt, men heller passe på at du blir frisk og rask, og at du kan ta godt vare på barna dine.

Gjør øvelsene du finner i lenken under, så vet jeg at du kommer til å bli bedre.

Click here to subscribe

Og så skal jeg dele noen tips med deg om litt, så følg oss på Facebook-siden, så vil du finne enda mer tips og råd 🙂

Marianne