I dag skal vi snakke litt om bæresjal. Jeg er naprapat og behandler mange plager bak i nakke og skuldre, vonde rygger, trøtte rygger, stive nakker, hodepiner – ja, typiske mammaplager. Og det å bære barnet sitt i bæresjal, eller å bære barnet sitt riktig generelt, er viktig for at du skal unngå disse plagene. For bæring, ja, det er noe vi mammaer gjør i mange år. Kanskje spesielt når vi har barn som er syke og ikke føler seg helt vel, da blir det litt ekstra bæring. Eller når det er dårlig føre ute eller man ikke har med seg vogn – da må man også bære mye.

Hva er riktig for deg og ditt barn?

Det finnes mange forskjellige bæresjal og bæreseler. Jeg skal ikke snakke om noen spesielle merker i dag, men heller om hva mitt naprapat- og mammasynspunkt er på hva du bør tenke på når du velger deg ditt sjal. For du har en rygg, den er kort eller lang. Du er bred eller smal, barnet ditt er langt eller kort – det er mange faktorer som spiller inn. Noen må ha sjal man kan få på seg med en hånd; andre vet når man skal ta på seg sjalet og kan bruke mer tid på det. Dette er faktorer som spiller en stor rolle for at du skal kunne velge riktig sjal. Så tenk deg litt om, og ta med deg disse punktene på hva du bør tenke på når du velger et bæresjal. Jeg har også laget en liten download for deg, der du kan laste ned de ulike punktene.

Holdning – først og fremst

Det aller første du skal tenke på, er å ha en god holdning. Uansett hvor bra bæresjal du har og hvor riktig du setter barnet ditt inn i bæresjalet, så er det viktig å ha en god holdning. Står du og henger og slenger som en potetsekk – ryggen bare henger ut og du faller sammen – så har det ikke noe å si hvordan bæresjalet ditt er. Men har du i utgangspunktet en god holdning, så er det veldig mye lettere å stille inn bæresjalet.

 Click here to subscribe

Hvor skal belastningen være?

La oss begynne med deg som mamma først. Du som mamma trenger å tenke på belastningen din over skuldrene, hvor belastningen din blir bak i korsryggen din, og hvordan støtten din blir nede i bekken og mage.

Brede stropper

Punkt nummer 1 er brede stropper. Jo bredere parti du får fordelt tyngden på over skuldrene, jo mindre irriterende og belastende blir det for nakkemuskulaturen, og jo mindre press får du på de stive musklene. Brede stropper, gjerne som du kan dra litt ut. Fordelen med en del stropper som man kan dra ut, er at man kan legge barnets hode innunder, så man slipper å gå og holde på barnet. Så punkt nummer en er brede stropper.

Krysset langt ned

Punkt nummer 2 er at krysset som du har bak i ryggen – enten om du har klips eller at bæreselen går i kryss – bør gå nede ved bh-stroppen. Jeg ser at veldig mange har den høyt oppe, og når du har belastningen høyt oppe blir du presset fram og får den dårlige holdningen. Mens flytter du krysset lenger ned, ned ved bh-stroppen, får du en helt annen bæremulighet, og du blir på en måte presset litt fram i brystet i stedet for oppe ved skuldrene. Og du vet hvor irriterende det er når du har en bh som har sklidd opp, du kjenner at du går og krummer deg – og bæreselene er det mange som har enda høyere opp. Så få krysset eller stroppen bak på ryggen lenger ned, gjerne innunder skulderbladet og ved bh-stroppen.

God fordeling på vekten

Og så er det supert om du også har en bæresele som gir deg støtte over hoftene og magen. For når du får båret med mer belastning helt nede ved korsryggen og magen – brede stropper, kryss mellom skulderbladene og belastning langt nede – så har du tre punkter der du kan fordele vekten på bæresjalet, noe som gjør at du får en fordeling utover. 

Hvordan skal barnet sitte/ligge?

Det var mammainnstillingene. Så er det over til barnet.

Vendt mot deg

Det første du skal tenke på, er at barnet har absolutt best av å være vendt med hodet mot deg. De aller fleste synes det er godt å ligge med hodet inntil brystet ditt – det er ikke så mange som liker å ligge med hodet utover. Spesielt når du går og bærer mye på barnet ditt, så får du en dårligere holdning når barnet sitter utover enn når det sitter innover. Det er mye lettere for barnet å ta bena rundt hofta di når det sitter mot deg enn når det sitter utover, og så krasjer du i bena deres. Jeg vet at ikke alle barn vil det, men så lenge de vil og du kan, så ha gjerne barnet ditt mot deg. Det er også mye mer behagelig i forhold til puppene våre – for det er godt å ligge rundt puppene, ikke så godt å få puppene i ryggen. Tenk på det, og legg dem gjerne mot deg hvis ikke de er veldig nysgjerrige.

Bredt mellom hoftene

Det andre du skal tenke på når det gjelder barnet, er at det ikke er alle barn som er så sterke i hoftene ennå. Derfor er det flere og flere bæresjal som heldigvis har gått over til å ha et bredt område mellom bena. Det vil si at mellomstykket er såpass bredt at hoftene går litt utover, og så får de knekken i knærne i stedet for at lårene henger rett ned. Det å få bena ut til siden er veldig bra for barnet. Spre ut området mellom bena hvis du har bæresjal, og hvis du har en bæresele, pass på at du kjøper en sele med et bredt utgangspunkt mellom bena.

Høyt opp

Bær også gjerne barnet høyt opp. Veldig mange bærer barnet langt nede. Igjen, veldig vanskelig å bevege beina, og du får den tippingen framover. Du vet, når du bærer barna uten bæresjal, bærer du gjerne barna høyt oppe. Det er fordi du kommer mye tettere inntil barnet, du har mye mer støtte i barnet ditt og du får mye mer nærhet til barnet ditt, samtidig som det er mye lettere å holde holdningen og holde bena i gang.

Prøv deg fram!

Mye å tenke på? Jeg vet. Men prøv deg fram. Det er viktig at man hele tiden justerer bæreselen, hundre ganger. For bæreselen din må tilpasses etter hvor stort barnet ditt er, hvor mye det veier, hvor lenge du skal bære det, hva barnet ditt har på seg, hva du har på deg, hvilken vei barnet ditt skal sitte, om det skal sove eller være våken – det er mange faktorer som spiller inn. Alfa og omega er at du prøver å slappe av når du går. Tenk på holdningen din – last gjerne ned tipsene til hvordan du kan få en god holdning – men tenk på holdningen din, kom deg opp, få et godt utgangspunkt først, og så setter du på deg selen og får justert den så du får belastningen på riktige steder. Så setter du inn barnet, justerer på nytt igjen etter at barnet har presset ned selen, og så er du klar til å gå.

Jeg håper disse tipsene var med på å gjøre at det ble lettere for deg å bære barnet ditt.

Marianne

Click here to subscribe